Dit heb je nodig
Iedereen is anders, dat betekent dat iedereen ook een andere hoeveelheid eten nodig heeft tijdens de zwangerschap. Het hangt bijvoorbeeld af van je lichaamsbouw en hoe actief je bent. Door regelmatig je gewicht te controleren, weet je of je niet te veel of te weinig eet. Maar er is wel een soort richtlijn voor wat je nu ongeveer nodig hebt. Met deze basis ben je goed op weg. Varieer wel zo veel mogelijk binnen de producten.
Basis eetschema tijdens de zwangerschap
Categorie: | Hoeveel: | Kies voor: |
---|---|---|
Groente | 250 gram per dag | Alle verse soorten, varieer volop. Let op met rauwkost. |
Fruit | 2 stuks per dag | Alle soorten, varieer lekker. |
Brood | 4-7 sneetjes | Liefst volkoren soorten zoals volkorenbrood, volkoren knäckebröd, mueslibrood of roggebrood. |
Of ontbijtgranen | In plaats van 1 snee brood: 30-40 gram ontbijtgranen | Liefst volkoren en ongezoet zoals muesli of havermout. |
Aardappelen | 4-5 stuks | Gekookt, als puree, gebakken, in stamppot, uit de oven, gepoft. |
Of rijst/pasta | 4-5 opscheplepels (gekookt) | Liefst volkoren zoals zilvervliesrijst, volkoren pasta, volkoren couscous, varieer in soorten. |
Vlees | 100-125 gram, max 5 keer per week |
Liefst magere en onbewerkte soorten zoals kip(filet), kalkoen, mager rundvlees, mager varkensvlees. Let op met rauw vlees. |
Of vis | 100-125 gram, 1 keer per week | Bij voorkeur vette vis zoals zalm, haring, sardines. Let op met bepaalde vissoorten.. |
Of vleesvervanger | 100-125 gram | Liefst een product met toegevoegd ijzer en vitamine B12. |
Of ei | 1-2 stuks | 2-3 eieren per week is oké. let op met rauwe eieren. Ben je vegetariër? Dan kun je gerust 4 eieren per week eten. |
Peulvruchten | 200 gram per week | Alles soorten zijn goed, zelf gekookt, uit blik, pot of diepvries. |
Noten | 25 gram (1 handje) | Liefst ongezouten, varieer in soorten. |
Zuivel | 2-3 porties per dag | Kies ongezoete soorten. Varieer: denk aan halfvolle melk, yoghurt, kwark en karnemelk. |
Kaas | 40 gram per dag (2 plakken) | Denk ook eens aan hüttenkäse of geitenkaas. Let op met kazen van rauwe melk. |
Boter/olie/margarine | 4 eetlepels per dag |
Varieer in soorten. Gebruik liefst vloeibare soorten, zoals olie, om in te bakken. Besmeer brood dun. |
Vocht | 1,5 - 2 liter per dag | Liefst water of thee. |
Inspiratie nodig?
Heb je inspiratie nodig voor lekkere en gezonde recepten voor jou nu je zwanger bent? Check hier een een aantal heerlijke en eenvoudige recepten, geschikt voor tijdens je zwangerschap, zoals bijvoorbeeld deze heerlijke herfstsalade met pompoen. Bedacht door Tirza en Rosa van onze Kindervoeding Service!