Nutricia voor jou
Voeding

De diagnose koemelkallergie

Er zijn verschillende soorten tests voor diagnose. Lees meer hier.

Koemelkallergie: diagnose stellen

Er zijn verschillende oorzaken voor koemelkallergie. Denk je dat je kindje koemelkallergie heeft? Ga dan langs bij je huisarts. Die moet een aantal onderzoeken doen om erachter te komen of je baby daadwerkelijk allergisch is.

Zo bespreekt je arts met jou de medische voorgeschiedenis van je kindje en jouw familie, de symptomen van de allergie bij je kindje en zijn voedingspatroon en voedingsgewoontes. Het is dus handig om dit gesprek met je arts goed voor te bereiden. Houd het voedingspatroon van je kindje bij en maak een lijstje van de medische aandoeningen die in je familie voorkomen.

Testen op koemelkallergie

Aan de hand van jullie gesprek beoordeelt je huisarts of het nodig is om tests bij je kindje te doen. Er zijn verschillende soorten tests: huidtests, bloedtests en koemelkprovocatietests. Je arts vertelt van tevoren welke test(s) hij uitvoert. 

  • Specifieke IgE-test: met deze bloedtest meet je de concentratie van specifieke antistoffen in het bloed van je kindje. Deze heten IgE. Kindjes met allergie of astma hebben vaak meer IgE in hun bloed. De test stelt geen definitieve diagnose, dat kan alleen met een koemelkprovocatietest. 
  • Huidpriktest (HPT): bij deze huidtest brengt de arts een druppel koemelk op de rug of onderarm van je kindje aan. Op de plek van de druppel prikt de arts daarna licht in de huid. Als daar dan een kwaddel (een soort galbultje) ontstaat, is dat een aanwijzing voor koemelkallergie. Gebeurt dit niet, dan kan je kindje nog steeds koemelkallergie hebben. Ook deze test geeft dus geen definitieve diagnose. 
  • Atopische huidtest: bij deze huidtest plakt de arts een pleister met allergeen koemelkextract op de rug van je kindje. De pleister blijft 24 tot 72 uur zitten om symptomen te testen die niet meteen optreden, zoals buikklachten of atopisch eczeem. Als de bloedtest of huidpriktest negatief zijn, kan met deze test toch koemelkallergie worden aangetoond. 
  • Koemelkprovocatietest: bij deze test krijgt je kindje steeds grotere hoeveelheden koemelk te drinken. De koemelk wordt – afhankelijk van hoe oud je kindje is – gemengd met koemelkvrije zuigelingenvoeding of opvolgmelk. Voordat de arts deze test doet, moeten de symptomen van je kindje verdwenen zijn of in ieder geval gestabiliseerd zijn. Let op: een koemelkprovocatietest kun je niet zelf doen. Deze moet plaatsvinden onder toezicht van een kinderarts.

De diagnose: koemelkallergie

Is de diagnose koemelkallergie eenmaal gesteld? Dan is het belangrijk om de voeding van je kindje hierop aan te passen. Lees welke voeding geschikt is voor kindjes met koemelkallergie.

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Volg alle ontwikkelingen van je kindje dankzij onze wekelijkse nieuwsbrief en lees informatie die afgestemd is op jouw situatie en voorkeur!

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!