Voeding

Nachtvoedingen

Hoe vaak en wanneer geef je borstvoeding? Die vraag stellen veel kersverse moeders. In principe geldt: voed wanneer je kindje daarom vraagt, want daarmee houd je de melkproductie op gang. En dat betekent dus ook: ’s nachts voeden. Meestal ontstaat vanzelf een ritme, maar in het begin kan het lijken alsof je kindje dag en de nacht heeft omgedraaid. Hoe ga je daarmee om?

Een ander patroon hoort erbij

Dat je na de geboorte van je kindje minder slaapt, is vast geen verrassing voor je. Maar het kost je natuurlijk wel energie! Door een vast ritueel te hanteren, kun je je kindje leren dat hij na een voeding weer verder gaat slapen. Zo ontstaat een gewoonte waar je kindje aan went en die jou het minst energie kost. Verschoon bijvoorbeeld altijd eerst de luier en voed je kindje dan op een vaste plek. Leg je baby na het drinken weer in zijn eigen bedje. Om te zorgen dat je kindje een goed dag- en nachtritme krijgt, laat je overdag de gordijnen open op de babykamer en houd je het ’s nachts zo donker mogelijk. Doe dan alleen een klein lampje aan. Dan wordt je kindje niet helemaal wakker.

Nachtvoedingen hebben een functie

Waarom hebben kindjes eigenlijk ’s nachts voeding nodig? Dat is niet voor niets; die voedingen zijn goed voor je melkproductie. Als je lange tijd achtereen slaapt, zou het kunnen dat die achteruit gaat. In het begin speelt het hormoon prolactine ook een grote rol. Dit hormoon wordt voornamelijk in de nacht aangemaakt, waardoor je kindje meer melk drinkt. Als je ’s nachts niet zou voeden, is het dus lastiger om te zorgen dat je baby voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast houden de nachtvoedingen ook je productie opgang. 

Hoe lang duurt het voordat je kindje doorslaapt?

Hoe lang het duurt voordat je kindje langer doorslaapt, is niet precies te zeggen. Want ook hiervoor geldt: iedere baby is anders. Bovendien kan het aantal voedingen ’s nachts nogal schommelen. Lijkt het na twee maanden weer iets af te nemen, dan kan het na drie maanden alsnog zo zijn dat je baby ’s nachts weer meer wil drinken. Houd het ritme van je kindje aan en zorg zelf voor voldoende rust. Dus als je kleine overdag slaapt, probeer dan zelf ook een paar uurtjes mee te pakken. Lees hier meer over waarom je kindje niet doorslaapt en wat je kunt doen.


Voeding

De nachtvoeding: hoe ga jij hiermee om?

Het woord nachtvoeding maakt altijd een heleboel los bij ouders. Hoe ga jij er mee om? Voel jij je gebroken na iedere nacht of voelt elke voeding als een bijzonder moment? We nemen je mee in de wondere wereld van nachtvoeding.

Lees meer

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.