Borstvoeding kun je geven in allerlei POSITIES

Liggend, zittend, achterover leunend… Je kunt je baby op allerlei manieren borstvoeding geven. Probeer eens verschillende houdingen uit en kijk welke houding jij en je baby prettig vinden. Zo is de ene houding waarschijnlijk prettiger bij hechtingen of na een keizersnede dan de andere houding. Soms is het fijn te kunnen wisselen, bijvoorbeeld als je tepelkloven hebt.

Ontspan!

Als je borstvoeding geeft, is het belangrijk dat je ontspannen zit of ligt. Als je bij iedere voeding naar je baby toebuigt om je borst bij het mondje te krijgen, kun je daar fysiek last van krijgen. Check tussendoor ook of je ontspannen zit, met je schouders naar beneden en je nek en je benen ontspannen. Een borstvoedingskussen en een kleine verhoging onder je voeten kunnen steun geven.

Ga voor het voeden ook eventueel naar het toilet, zet een glas water naast je en leg eventueel je telefoon of een tijdschrift binnen handbereik, want het kan even duren voordat je baby klaar is en jij weer op kunt staan.

Natuurlijk zijn telefoon en iets te lezen niet per se nodig, je kunt ook de tijd en rust nemen om naar je baby te kijken en lekker te genieten van dit rustige moment samen. En zeker als je nog niet zo lang borstvoeding geeft, kan het fijn zijn als je al je aandacht erbij kunt houden. Bij de ene houding kun jij je misschien meer ontspannen dan bij de andere houding.

Probeer daarom, zeker in het begin, verschillende houdingen uit en ontdek waar jullie je prettig bij voelen. Misschien voed je ’s nachts wel het liefst liggend op je zij in bed, terwijl je overdag liever in de “Madonnahouding” of “doorgeschoven houding” de borst geeft.

De 5 veelgebruikte borstvoedingshoudingen

Er zijn heel veel manieren om je kind borstvoeding te geven. Een aantal veelgebruikte houdingen: 

1. De Madonnahouding

Dit is toch wel de populairste borstvoedingspositie. Ga rechtop zitten. Gebruik eventueel een (voedings)kussen als steun in je rug of onder je arm. Je baby ligt op de zij, met de buik naar jou toe en het neusje recht voor jouw tepel. Het hoofd en de nek van je baby liggen op je onderarm, vlakbij je elleboogholte. Met je onderarm en hand ondersteun je de rug en het kontje van je kind.

2. De doorgeschoven houding

Deze houding lijkt op de madonnahouding, maar je armen wisselen van rol: als je je linkerborst geeft, houd je je baby met je rechterarm vast. Je kind ligt ook hier op de zij, met het buikje tegen jouw buik. Je vrije hand kan zo je borst vasthouden in de C-greep. Je pakt je borst hierbij via de zijkant vast waarbij je duim boven op je borst ligt en je vingers aan de onderkant. Je hebt zo meer controle over je baby en je borst.

3. Rugbyhouding

Je baby rust op je arm of op een kussen terwijl je kindje tegen je zij ligt met de voeten richting de rugleuning van de bank of stoel. Je hebt zo goed controle over het gezicht van je kind. Ondersteun het hoofd van je baby met je hand waarbij je de rug en nek in 1 lijn laat liggen. Je kunt nu met je vrije hand je borst vasthouden en je kindje hier met je andere arm naartoe brengen. Deze houding is bijvoorbeeld prettig als je erg grote borsten hebt, een tweeling hebt of bevallen bent via een keizersnede.

4. Zijligging

In deze houding liggen jij en je baby op jullie zij naast elkaar, buik aan buik. Misschien ligt je baby prettiger als je een opgerolde hydrofiele handdoek tegen de rug aan legt en is het voor jou fijn als je een (borstvoedings)kussen als steun tegen je rug voelt. Deze houding is ideaal voor ontspannen nachtvoedingen maar ook als je een keizersnede hebt gehad of last hebt van hechtingen.

5. Rechtop voeden

Voor deze houding moet je kind wat groter zijn en rechtop kunnen zitten. Jij zit hierbij rechtop en je kind zit op je schoot met het buikje naar jou toe. Kijk wel of deze houding voor je kind ook fijn is en of je kleine goed bij je tepel kan. Als je baby last heeft van reflux kan deze houding prettig zijn omdat de melk dan minder makkelijk omhoog komt.

Naast deze 5 veelgebruikte posities zijn er meer houdingen mogelijk om borstvoeding in te geven. Je kraamhulp, verloskundige of lactatiekundige kan samen met jou kijken welke houding je wel prettig vindt als deze posities je (nog) niet bevallen.

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!