ALLERGIEËN EN ERFELIJKHEID: hoe zit het?

Wist je dat voeding een grote rol speelt bij het ontwikkelen van een gezonde darmflora? Dat is belangrijk, omdat darmbacteriën helpen bij de opbouw van de weerstand van je kleine en het verkleinen van de kans om allergieën te ontwikkelen. Lees hier meer hoe dat zit.

Wat is een allergie?

Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op onschadelijke stoffen zoals huisstofmijt, pollen of voedingsstoffen (allergenen). Als je allergisch bent en je krijgt een van deze stoffen via de huid, de luchtwegen of voedingsproducten binnen, dan kun je eventueel klachten krijgen.

Is een allergie erfelijk?

Ja, meestal wel. Een allergie zit vaak in de familie. Hebben jij of je partner een allergie, dan heeft jullie kind de kans om ook een allergie te ontwikkelen. Neem contact op met het consultatiebureau of je (kinder)arts indien je hier meer over wilt weten. 

Kun je de kans op allergie verminderen?

Aan erfelijkheid kun je helaas niets doen, maar een evenwichtig darmmicrobioom (o.a. de bacteriën in de darmen) speelt een belangrijke rol in de opbouw van de weerstand. De darmmicrobiota bestaat o.a. uit een mix van goede en slechte bacteriën. Het is belangrijk dat vooral goede bacteriën in de darmen overheersen. Want hoe meer goede bacteriën en hoe gebalanceerder de darmmicrobiota is, hoe beter dat is voor de weerstand. Goede bacteriën helpen het lichaam bij de verdediging tegen virussen en slechte bacteriën.

Hoe werkt het immuunsysteem van baby's?

In de eerste twee jaar na de geboorte ontwikkelt het immuunsysteem van een baby zich volop. Bacteriën in de darmen spelen hierbij een belangrijke rol. Als je baby geboren wordt, zitten er nog weinig bacteriën in zijn darmen. Dat verandert snel als je baby te maken krijgt met invloeden van buitenaf. Dat begint al met moedermelk. De darmen worden dan een bron van bacteriën. Ook wel darmmicrobiota genoemd. Na de geboorte zitten er nog weinig bacteriën in de darmen van je baby, maar door de borstvoeding gaan die zich wel snel ontwikkelen. Deze bacteriën helpen bij de opbouw van de weerstand.

Allergieën en het immuunsysteem: hoe zit dat?

Als er een allergie in de familie zit, is vaak de opbouw van de darmmicrobiota anders en minder gevarieerd. Hierdoor zijn de omstandigheden voor een evenwichtig darmmicrobiota, waarbij er dus meer goede bacteriën zijn, minder gunstig. Dat geldt dan ook voor de ontwikkeling van het immuunsysteem van je baby.

Voeding is belangrijk

Voeding is belangrijk voor de opbouw van een evenwichtig darmmicrobiota. Borstvoeding speelt hierbij een belangrijke rol. In moedermelk zitten goede bacteriën (probiotica). Deze bacteriën vestigen zich in de darmen van je baby en behoren tot de bacteriën die intact blijven in de darm. Ze zorgen ervoor dat slechte bacteriën zich er minder makkelijk kunnen vestigen.

Naast goede bacteriën bevat moedermelk ook zogenoemde prebiotische vezels. Deze vezels zijn te vergelijken met de voedingsvezels in gewone voedingsmiddelen als groente en fruit. De prebiotische vezels en de goede bacteriën werken nauw samen. De prebiotische vezels vormen namelijk in de darmen de voedingsbodem voor de bacteriën. Aan sommige varianten opvolgmelk zijn zowel prebiotische vezels als probiotica toegevoegd.

Neem contact op met het consultatiebureau of je (kinder)arts voor specifieke vragen over dit onderwerp. Zij kunnen je hier meer over vertellen.