Emotie en relaties

Papadag

Vroeger stond de rolverdeling vast: vader vertrok ’s ochtends naar zijn werk, terwijl moeder thuisbleef bij de kinderen. Tegenwoordig is dit allang geen vanzelfsprekendheid meer. Steeds vaker kiezen jonge vaders ervoor om minder te werken, zodat ze intensiever betrokken kunnen zijn bij de opvoeding. De doordeweekse dag waarop de vader voor de kinderen zorgt, wordt in de wandelgangen vaak aangeduid met papadag.

De voordelen

Een papadag geeft vaders de mogelijkheid om even alleen met je kindje te zijn en de dagelijkse routine mee te maken anders dan een paar uurtjes per dag. Naast het feit dat het voor de vader ontzettend leuk is om meer tijd door te kunnen brengen met de kinderen, ontlast het tevens de moeder. Veel moeders zien de papadag als een uitgelezen kans om te werken, zonder dat de kinderen naar de opvang moeten worden gebracht.


De nadelen

Aan een papadag kunnen uiteraard ook nadelen kleven. Een papadag moet natuurlijk financieel wel haalbaar zijn. Minder uren werken, betekent doorgaans ook minder inkomsten. Daarnaast lenen niet alle functies zich ervoor om minder of parttime te gaan werken. Ook de kans op promotie wordt bij sommige bedrijven niet groter zodra je minder gaat werken. Een papamiddag of – ochtend kan dan een fijne compromis zijn soms is het een oplossing dat je partner in het weekend gaat werken en jij dan de zorg hebt.


Hoe neem je een papadag op?

Een papadag kan op meerdere manieren worden opgenomen, bijvoorbeeld met behulp van ouderschapsverlof, soms kiezen sommige vaders ervoor om hun werkweek anders in te richten, bijvoorbeeld door 4 dagen te werken van 9 of 10 uur.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 0,5 maand

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.