Jouw baby in de eerste 3 maanden: de ONTWIKKELING

De eerste weken slaapt en eet je baby vooral. Maar je zult merken dat je baby steeds meer kan en zich ontwikkelt. Je ziet je kleintje sterker worden. Dit kun je verwachten in de eerste maanden.

Iedere baby is anders

Elk kind is uniek en ook de ontwikkeling verschil van baby tot baby. Dat betekent dat jouw baby een heel ander tempo en manier van ontwikkelen kan hebben dan de baby van je zus of vriendin. Vergelijken heeft geen zin. Het is daarom ook niet precies aan te geven wat een baby ‘moet’ kunnen op een bepaalde leeftijd. De stapjes in dit artikel zijn meer bedoeld om je een idee te geven van wat je kunt verwachten.

Elke dag iets erbij

Misschien lijkt het alsof je baby in de eerste periode alleen maar slaapt en eet, maar er gebeurt heel veel in dat lijfje. Je uk groeit heel hard! In de eerste drie maanden komen kinderen gemiddeld 500 tot 700 gram per maand aan. En per maand groeien ze gemiddeld zo’n 2,5 centimeter. Veel hè?

De eerste maand: wennen aan de wereld

De eerste maand slaapt je baby echt heel veel. Wel 16 uur per dag. Dat gebeurt in korte slaapjes van ongeveer 3 uur aan een stuk. Er is nog geen sprake van een dag- en nachtritme. Behalve slapen wil je uk vooral eten. Daarbij kan je baby al heel goed aangeven of de voeding genoeg was. De tepel of de speen van de fles wordt uit de mond geduwd en je baby draait het hoofd weg. Duidelijke taal!

Wist je dat een baby zich motorisch letterlijk van top naar teen ontwikkelt? Het eerst is het hoofdje met de nek aan de beurt. Later komt de romp en de benen ontwikkelen zich pas het laatste. Maar in de eerste weken zijn ook de spieren van de nek nog zwak. Je kind kan het hoofdje nog niet zelf rechtop houden. Ondersteun het hoofdje van je kind daarom altijd.

Aan echt spelen is je uk nu nog niet toe. Speeltjes krijgen nog geen belangstelling. Waar je baby wel dol op is? Op jou! Je gezicht is reuze interessant. Houd je hoofd dicht bij want je baby kan nog niet op grote afstand zien. Je baby vind het ook heerlijk om tegen jou aan te liggen en jouw stem te horen. Zing zacht een liedje.

Maand 2: een beetje sterker en een eerste lachje

Je baby wordt sterker, dat merk je. Misschien kan je uk het hoofdje al een beetje optillen vanuit een buikligging? Dat is een flinke inspanning want het kost veel energie om dat relatief zware bolletje omhoog te houden. Oefen het af en toe, eventueel kun je een opgerolde handdoek onder de borst en de oksels leggen. Dat maakt het iets gemakkelijker om het hoofdje op te tillen. Blijf er wel altijd bij als je je baby op de buik legt.

Een pasgeboren baby houd de handje gesloten. Maar langzaam zul je zien dat de handjes opengaan en dat de armpjes (ongecontroleerd nog) bewegen. Misschien grijpt je baby al jouw vinger vast. Straks gaat je baby die handjes verder ontdekken. Zo leuk om te zien hoe je uk zich tijdenlang met de eigen vingertjes kan vermaken.

Deze maand worden ook de gezichtsspieren sterker en komt er meer uitdrukking op het gezicht. Je zult zien dat je kleintje jouw uitdrukkingen probeert na te doen; zelfs als je gekke gezichten trekt. En dan op een dag: het eerste lachje!

Veel speelgoed heeft je uk nog niet nodig. Een baby tot 2 maanden kijkt vooral.Het is leuk om een speelboog of een mobile boven je kind te zetten in de box. Felle kleurtjes zijn leuk om naar te kijken. Een muziekje is leuk om naar te luisteren. Straks gaat je baby ook speeltjes vastgrijpen en in de mond steken, dat wordt de manier om dé wereld te verkennen. En natuurlijk kunnen jullie samen ‘spelen’ want jij blijft het interessantste speelkameraadje: neem bijvoorbeeld de handjes van je kind in jouw handen en klap de handjes zachtjes tegen elkaar. Ken jij het liedje “Klap eens in de handjes...” nog?

De derde maand: wat gaat het hard!

Je uk kan nu waarschijnlijk het hoofdje langer omhoog houden en vindt het misschien ook leuk om rechtop gehouden te worden. Zo ziet de wereld er heel anders uit. Het nekje is ook sterker en je kind kan het hoofd alle kanten op draaien. Je kunt dit stimuleren door een interessant speeltje van links naar rechts te bewegen en weer terug. Je baby volgt met de ogen en met het hoofd. En misschien hoor je al wat gebrabbel.

Je baby kan nu waarschijnlijk dingen vastgrijpen en naar de mond brengen. Pas maar op voor je bril en sierraden! Voor je het weet…
Met de mond wordt alles onderzocht. Lekker sabbelen en bijten. Zorg voor speeltjes waarmee dat kan. Denk aan bijtringen of een rammelaar. Je baby begin ook te oefenen met de oog-hand coördinatie. Je uk kan nog niet inschatten of een speeltje wel of niet binnen handbereik is. Dat is superleuk om samen te oefenen. Laat je baby niet te snel winnen!
Ook nu blijven de handjes en ook de voeten leuk speelgoed voor je kind. Wees niet verbaasd als je kind een teentje in het mondje steekt. Zo lenig is een baby. Het is goed voor het ontdekken van zichzelf. Laat je kind dus ook regelmatig met blote voeten liggen en trek niet te strakke kleding aan want dat belemmert in al die lenigheid.

De rompspieren van je baby worden sterker en misschien kan je baby al zelf van de ene zij naar de andere rollen. Of zelf omrollen van buik naar rug. Nu kan je baby liggend op de buik rondkijken en zichzelf ondersteunen op de armen. Fotomomentje voor je knapperd!

Het is leuk om nu speelgoed te hebben dat geluid maakt. Denk aan iets met een belletje of een rammeltje. Een knisperboekje is ook leuk. Geef niet te veel speelgoed tegelijk. Een hele box vol geeft je kind te veel prikkels. Concentreren op 1 ding is het beste. Afwisselen kan wel. Zorg ook voor speeltjes die je kind goed kan vastgrijpen. En ook deze maand blijf jij natuurlijk speelvriend nr 1. Niets is leuker dan met mama of papa te zingen, in de handjes te klappen of kiekeboe te spelen.

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!