Voeding

Fermentatie

Yoghurt, kaas, zuurkool, kwark, zuurdesembrood en sojasaus hebben iets gemeen: ze zijn gemaakt met behulp van fermentatie. Bij fermentatie zorgen micro-organismen, zoals bacteriƫn, schimmels of gisten, voor het omzetten van stoffen in een product. Hierdoor verandert bijvoorbeeld de smaak en geur van het voedsel.

Een oude gewoonte

Voor je oma was het fermenteren van producten waarschijnlijk een heel gewone bezigheid. Zo maakte ze zelf van witte kool zuurkool. Fijngesneden witte kool stopte ze met wat zout in potten. Die potten werden luchtdicht afgesloten. Zuurvormende bacteriën gaven uiteindelijk aan de kool de zure smaak. In haar tijd, maar ook duizenden jaren daarvoor, werd fermenteren veel gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Met de komst van onder andere de koelkast was er minder behoefte aan fermenteren. Maar inmiddels verovert deze manier van eten bewerken weer terrein. En dat is mooi. Fermentatie zorgt namelijk niet alleen voor een langere houdbaarheid van producten, het heeft ook invloed op bijvoorbeeld smaak, geur, en uiterlijk van een product.

Het werk van micro-organismen

Bij fermentatie zorgen piepkleine organismen (zoals bacteriën, schimmels en gisten) ervoor dat er iets gebeurt. Door warmte en vocht gaan de micro-organismen groeien. Tijdens deze groei maken de micro-organismen enzymen aan, die ervoor zorgen dat de zuurgraad, smaak, geur, uiterlijk, en de houdbaarheid van het product verandert.

Melkzuurbacteriën in yoghurt, kaas en salami zetten de melksuiker lactose om in melkzuur

Nutrilon PronutraTM ADVANCE

Bij de productie van Nutrilon PronutraTM ADVANCE wordt ook gebruik gemaakt van het principe van fermentatie:

  • Men mengt de basis-ingrediënten voor flesvoeding. Dit zijn onder andere melk, vitamines, en mineralen.
  • Er worden 2 soorten melkzuurbacteriën toegevoegd. Hierdoor start het fermentatieproces.
  • Is het genoeg gefermenteerd, dan start het koelen.
  • De melk wordt gedroogd, zodat er een poeder ontstaat.
  • Aan die melkpoeder wordt een andere melkpoeder toegevoegd met een mix van vezels.

Het resultaat: onze nieuwe generatie opvolgmelk met deel gefermenteerde melk.

Gefermenteerde producten zijn veilig

Klinkt best spannend, al die bacteriën, gisten en schimmels? Je krijgt ze iedere dag binnen via onder andere brood, kaas en kwark. Gefermenteerde producten die je in de winkel koopt zijn veilig. Bedrijven die gefermenteerde producten maken, moeten voldoen aan strenge eisen als het gaat om voedselveiligheid. Dat ligt vast in de wet.


KOAG/KAG-nr.: 379-1018-1674.