Voeding

Ongeschikt als eerste hapje

Sommige voedingsmiddelen mag je kindje tot een bepaalde leeftijd nog niet eten. Bij andere voedingsmiddelen, zoals suiker en zout, is het altijd beter het gebruik tot een minimum te beperken.

Zout

  • Te veel zout is slecht voor de ontwikkeling van de nieren. 
  • Natrium is een onderdeel van zout (natriumchloride). Sommige voeding bevat natuurlijke natrium, maar pas op met voeding waar volgens het etiket zout aan toegevoegd is. 
  • Bouillonblokjes of kant-en-klaarsauzen en -maaltijden bevatten vaak veel zout. Gebruik deze dus liever niet. Wil je je kindje toch een gevarieerde maaltijd voorzetten? Kies dan voor een van de vele babymaaltijden van Olvarit.

Suiker

  • Suiker kan de (doorkomende) tandjes van je kindje aantasten. Bovendien kan je kindje zich als een echte zoetekauw ontwikkelen en dat is op de lange termijn niet goed voor zijn gezondheid. 
  • Kies voor voeding die van nature al zoet is, zoals fruit en worteltjes. 
  • Wees alert op de hoeveelheid suiker die is toegevoegd aan toetjes. Kies voor zuivelproducten waaraan de minste suiker is toegevoegd. 
  • Let erop dat ook hartig eten toegevoegde suikers kan bevatten.

Nitraat en nitriet

Nitraat is een natuurlijk bestanddeel van planten en groenten. In het lichaam kan nitraat omzetten in nitriet. In het verleden werden nitrietrijke groenten daarom afgeraden. Sinds 2014 is bekend dat nitriet niet schadelijk is. Je kunt je kleine daarom zonder zorgen nitrietrijke groenten laten eten.

Nitraat vindt je met name in ijzerrijke bladgroenten, zoals spinazie. Nitrietrijke groenten zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen en alle soorten sla.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 4 maanden

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.

Vragen of advies over jezelf of je kindje?