Je browser wordt niet ondersteund

Het spijt ons, maar de browser die je gebruikt wordt niet door Nutricia ondersteund.
We adviseren je om één van onderstaande browsers te gebruiken. Meer informatie.

Lenterecepten

Voeding

Kinderen vinden het hartstikke leuk om mee te helpen in de keuken en het is gezellig om samen te koken, maar het helpt ook om je kindje beter te laten eten.

Op deze pagina vind je peuterproof-recepten met bloemkool die je samen met je kindje kunt klaarmaken. In de groene tekst staan taken waarbij je kindje mee kan helpen. Rechts op iedere pagina vind je ook nog extra handige tips van Tante Perenboom. Veel kookplezier!

Voorjaarsbloemkoolsoepje

Wat heb je nodig voor een maaltijd voor 4 personen?
Schep voor je kindje ongeveer 250 gram van deze maaltijd op.
  • 1 bloemkool
  • 1 ui
  • 3 aardappelen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 750 ml water
  • Bruin brood
Bereidingswijze (ca. 30 minuten):
  • Spoel de bloemkool grondig af met koud water en verwijder verwelkte of beschadigde roosjes. Snijd de stengel van de bloemen op de plaats waar 'de takken naar de roosjes' beginnen. Vind je de bloem te groot? Snijd deze dan in de lengte doormidden.
  • Schil de aardappelen, was ze in koud water en snijd de aardappelen in kleine blokjes.
  • Maak de ui schoon, verwijder de bruine laag en snipper de ui.
2. Bak de groenten en aardappelen in een koekenpan.
  • Zet een koekenpan op hoog vuur en voeg olie toe.
  • Bak de aardappelen 2 – 4 minuten aan.
  • Voeg de bloemkool toe en bak nog 2 - 4 minuten.
  • Voeg de gesneden ui toe en bak deze een minuut mee.
3. Kook de groenten voor de soep.
  • Doe de bloemkool, ui en aardappelen in een pan en vul de pan met water totdat alle ingrediënten onder water staan.
  • Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
  • Draai de vlam laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
4. Haal de pan van het vuur als de groenten zacht zijn, pureer de soep met de staafmixer in de pan en maak een mooie gladde soep. Als de soep te dik is, voeg dan nog wat water toe.
5. Zet de pan weer op het vuur en breng de soep tegen koken aan.
6. Snijd, als je dat hebt, het brood in stukken.

7. Dek samen met je kindje de tafel.

8. Dien de soep op, eventueel met het brood.

Blije bloemkooltjes met aardappelpuree en gehakt-balletjes

Wat heb je nodig voor een maaltijd voor 4 personen?


Schep voor je kindje ongeveer 250 gram van deze maaltijd op.


  • 1 bloemkool
  • 500 gram aardappelen
  • 350 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Halfvolle melk
  • 20 ml handwarm water

Bereidingswijze (ca. 30 minuten):


1. Kook de aardappelen.


  • Schil de aardappelen en snijd ze in vier stukken.
  • Was de aardappelen in koud water, doe ze in een pan en vul de pan met koud water tot de aardappelen net onder water staan.
  • Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
  • Draai de vlam laag en kook de aardappelen gaar in 10-20 minuten. Prik voor de zekerheid met een vork in de aardappelen om te voelen of ze goed gaar zijn.
  • Giet de gare aardappelen af in een vergiet.

2. Kook, terwijl de aardappelen koken, de bloemkool.


  • Spoel de bloemkool grondig af met koud water en verwijder verwelkte of beschadigde roosjes.
  • Snijd de stengel van de bloemen op de plaats waar 'de takken naar de roosjes´ beginnen. Vind je de bloem te groot? Snijd deze dan in de lengte doormidden.
  • Vul een pan met water en voeg de bloemkool toe.
  • Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
  • Draai de vlam laag en kook de bloemkool ongeveer 5 minuten. Prik voor de zekerheid met een vork in een roosje bloemkool om te voelen of ze goed gaar zijn.
  • Giet de gare bloemkool af in een vergiet.

3. Bak vervolgens de rundergehaktballetjes.


  • Kneed het gehakt en maak er gehaktballetjes van.
  • Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de olie toe.
  • Bak de rundergehaktballetjes rondom in 15 minuten gaar.

4. Bereid een jus in de koekenpan.


  • Haal de rundergehaktballetjes uit de koekenpan en bewaar ze op een bord.
  • Voeg het water toe aan het bakvet dat in de pan is overgebleven.
  • Breng het mengsel op een laag vuur aan de kook en meng het bakvet en het water totdat het een geheel geworden is.

5. Stamp de aardappelen aan, voeg vervolgens de melk toe en stamp het geheel tot een luchtige puree.


6. Dek samen met je kindje de tafel.


7. Dien de bloemkooltjes, aardappelpuree en rundergehaktballetjes op. Schep een lepel jus over de aardappelpuree.


Andijviestamppot naar oma's recept

Wat heb je nodig voor een maaltijd voor 4 personen?


Schep voor je kindje ongeveer 250 gram van deze maaltijd op.


  • 500 gram andijvie
  • 2 rode paprika’s
  • 500 gram aardappelen
  • 350 gram varkensreepjes
  • Halfvolle melk
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze (ca. 25-30 minuten):


1. Kook de aardappelen.


  • Schil de aardappelen en snijd ze in vier stukken.
  • Was de aardappelen in koud water, doe ze in een pan en vul de pan met koud water tot de aardappelen net onder water staan.
  • Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
  • Draai de vlam laag en kook de aardappelen gaar in 10-20 minuten. Prik voor de zekerheid met een vork in de aardappelen om te voelen of ze goed gaar zijn.
  • Giet de gare aardappelen af in een vergiet.

2. Snijd de paprika’s.


  • Was de paprika’s in koud water, verwijder de kroontjes en snijd de paprika’s in kleine blokjes.

3. Was de andijvie in koud water. 4. Bak het varkensvlees.


  • Zet een koekenpan op middelhoog vuur en verhit de olie.
  • Voeg de varkensreepjes toe en bak ze tot ze bruin en gaar zijn.

5. Stamp de aardappelen aan, voeg de melk toe en stamp het geheel tot een luchtige puree.


6. Maak de stamppot.


  • Voeg de rauwe paprika en andijvie toe aan de aardappelpuree en schep alles goed door elkaar.
  • Voeg als laatste de varkensreepjes toe.

7. Dek samen met je kindje de tafel.


8. Dien de andijviestamppot op.


Zoete lente-andijviestamppot met maïs en gehakt

Wat heb je nodig voor een maaltijd voor 4 personen?


Schep voor je kindje ongeveer 250 gram van deze maaltijd op.


  • 500 gram andijvie
  • 1 opscheplepel maïs (50g)
  • 1 rode paprika
  • 500 gram aardappelen
  • 350 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 blikje ananas
  • Halfvolle melk

Bereidingswijze (ca. 30 minuten):


1. Kook de aardappelen.


  • Schil de aardappelen en snijd ze in vier stukken.
  • Was de aardappelen in koud water, doe ze in een pan en vul de pan met koud water tot de aardappelen net onder water staan.
  • Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
  • Draai de vlam laag en kook de aardappelen gaar in 10-20 minuten. Prik voor de zekerheid met een vork in de aardappelen om te voelen of ze goed gaar zijn.
  • Giet de gare aardappelen af in een vergiet.

2. Kook de maïs.


  • Doe de maïs in een pan en vul de pan met koud water tot de maïs net onder water staat.
  • Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
  • Draai de vlam laag en kook de maïs ongeveer 3 minuten.
  • Giet de maïs af in een vergiet.

3. Snijd de paprika en de ananas.


  • Was de paprika in koud water, verwijder het kroontje en snijd de paprika in kleine blokjes.
  • Laat de ananas uitlekken en snijd de ananas in kleine stukjes.

4. Was de andijvie in koud water. 5. Bak het gehakt en de paprika.


  • Zet een koekenpan op middelhoog vuur en verhit de olie.
  • Voeg het rundergehakt toe en bak het gedurende enkele minuten.
  • Voeg de paprika toe en bak het geheel tot het gehakt bruin en gaar is.

6. Stamp de aardappelen aan, voeg de melk toe en stamp het geheel tot een luchtige puree.


7. Maak de stamppot.


  • Voeg de andijvie, paprika, maïs en ananas toe aan de aardappelpuree en schep alles goed door elkaar.
  • Voeg als laatste het rundergehakt toe.

8. Dek samen met je kindje de tafel.


9. Dien de andijviestamppot op.


Retteketet, we eten pasta met zalm en courgette

Wat heb je nodig voor een maaltijd voor 4 personen?


Schep voor je kindje ongeveer 250 gram van deze maaltijd op.


  • 1 courgette
  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • 250 gram pasta, bijvoorbeeld penne
  • 350 gram zalm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Basilicum

Bereidingswijze (ca. 30 minuten):


1. Kook de pasta.


  • Vul een pan met water en breng het water aan de kook op hoog vuur.
  • Draai de vlam laag, voeg de pasta toe aan het kokende water en kook deze volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

2. Snijd de courgette, ui en tomaten.


  • Was de courgette in koud water, verwijder de bovenkant en snijd de courgette in kleine blokjes.
  • Maak de ui schoon, verwijder de bruine laag en snipper de ui.
  • Was de tomaten in koud water, verwijder de kroontjes en snijd ze in kleine blokjes.

3. Bak de groenten.


  • Verhit een eetlepel olie in een roerbakpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de courgette en ui toe en bak deze gedurende 5-10 minuten.
  • Draai de vlam laag, voeg de tomaat toe en bak het geheel nog enkele minuten.

4. Bak de zalm.


  • Verhit een eetlepel olie in een roerbakpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de zalm toe en bak deze in 5 tot 10 minuten goudbruin en gaar. De zalm is klaar als de stukken ondoorschijnend zijn.

5. Dek samen met je kindje de tafel.


6. Roer de groenten door de pasta en voeg basilicum toe naar smaak. Dien de pasta op met de zalm.


Rara ratatouille met rijst, tomaat en ei

Wat heb je nodig voor een maaltijd voor 4 personen?


Schep voor je kindje ongeveer 250 gram van deze maaltijd op.


  • ½ courgette
  • 2 tomaten
  • ½ aubergine
  • 250 gram zilvervliesrijst
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze (ca. 25-30 minuten):


1. Kook de rijst.


  • Vul een pan met water en breng het water aan de kook op hoog vuur.
  • Voeg de rijst toe aan het kokende water en kook deze volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

2. Snijd de tomaten, aubergine en courgette.


  • Was de tomaten in koud water, verwijder de kroontjes en snijd ze in kleine blokjes.
  • Was de aubergine en courgette in koud water, verwijder de bovenkant en snijd de ze in kleine blokjes.

3. Bak de groenten.


  • Verhit de olie in een roerbakpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de aubergine en de courgette toe en bak ze in 15 minuten gaar.
  • Draai de vlam laag, voeg de tomaat toe en bak deze enkele minuten mee.

4. Kook de eieren.


  • Vul een pan met water en breng het water aan de kook op hoog vuur.
  • Voeg de eieren toe aan het kokende water en ze in 6 tot 8 minuten gaar.
  • Laat de eieren schrikken onder koud water.
  • Pel de eieren en snijd ze verticaal door de helft.

5. Dek samen met je kindje de tafel.


6. Dien de ratatouille, de rijst en het ei op.



Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je peuter?

Lees meer over 13 maanden