Overzicht

Verwarmende pompoensoep

Voor alle koude dagen, of als je wel een oppepper kan gebruiken! Vrij van allergenen

  • Lunch
  • 45 min bereiden
  • Geen vlees
  • Ik ben zwanger
  • Ik ben zwanger

Ingrediënten

  • 1 flespompoen
  • 2 winterpenen
  • 4 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 3 eetlepels olijfolie
  • verse gember, stukje van 2 cm
  • theelepel tijm
  • theelepel komijn
  • 1 bouillonblokje*
  • water (gekookt)
  • Ook nodig: soeppan of grote kookpan, staafmixer
  • *Let op dat er geen allergenen in het bouillonblokje zitten, als je ergens allergisch voor bent!

Bereidingswijze

  1. Snijd de groenten en gember fijn

    • Pel de knoflook en pers deze of maak fijn.

    • Schil de ui en snijd deze in kleine stukjes.

    • Schil het stukje gember en snij ook deze, in fijne stukjes.

    • Was de winterpenen en tomaten en snijd in blokjes.

  2. Hak de pompoen in stukken

    • Schil de pompoen.

    De schil is hard, dus gebruik een goed mes en wees voorzichtig.

    • Snijd de pompoen doormidden of in schijven.

    • Verwijder de draderige binnenkant en de zaadjes en snijd in stukken.

    • Snijd de aardappels in kleine blokjes.

    • Zet een kookpan op hoog vuur en voeg de aardappelblokjes toe.

    Vul de pan met water tot net boven de aardappelblokjes.

    • Kook de aardappelblokjes kort, circa 5 minuten, zodat ze niet hard meer zijn voor ze de oven in gaan.

    .

  3. Maak de soep

    • Zet een grote (soep)pan op het vuur en verhit de olijfolie.

    • Voeg de knoflook, ui, gember, pompoen, winterpeen, tomaat en kruiden naar wens toe en bak de groenten zo’n 5 minuten op halfhoog vuur, zodat ze iets zachter zijn en wat smaak hebben afgegeven.

    • Verkruimel het bouillonblokje, voeg dit toe en bak deze ook kort mee.

    Als je kruiden verwarmt komt er meer smaak vrij.

    • Zet het vuur lager en voeg een ruime hoeveelheid vooraf gekookt water toe, zodat de groenten onder water staan.

    • Kook de soep 15 tot 20 minuten totdat de groenten zacht zijn geworden.

    • Giet een deel van het water af, maar vang dit water op! • Met dit kookvocht kun je naar wens de soep dunner van structuur te maken.

    In het kookvocht zitten namelijk veel smaken die zijn vrijgekomen.

  4. Pureer de soep met een staafmixer of met een blender

    • Pureer de ingrediënten samen met een deel van het kookvocht.

    • Vind je de soep te dik? Voeg dan wat kookvocht toe wat je achter hebt gehouden! Breng eventueel nog op smaak en serveer warm in een grote kom.

    Tip: als je de soep per ongeluk te dun hebt gelaten, voeg dan geen extra water toe, dit is zonde van de smaak.

    Je kunt met een papje van water (2-3 eetlepels) en (tarwe)bloem de soep wat dikker maken.

    Voeg de bloem toe aan het water en roer totdat het goed is opgelost.

    Voeg dit toe aan de soep en blijf roeren, totdat de soep dikker wordt.

    Met pompoensoep kun je lekker variëren.

    Bepaal zelf wat je lekker vindt, een soep is snel en gemakkelijk en ook nog eens heel erg voedzaam! Wil je wat meer structuur? Voeg dan een blikje linzen toe.

    Combineer de soep met volkoren broodjes met beleg of een salade en je hebt een heerlijke avondmaaltijd.

    .