Flexi-watte? Alles over flexitarisch eten

Staat er bij jou elke dag vlees of vis op het menu? Of eet je ook wel eens een vleesvervanger, ei of peulvruchten in plaats van vlees? Als je af en toe vlees vervangt, ben je een flexitariër oftewel een parttime vegetariër.

Aardappelen, boontjes en een stukje kipfilet? Of liever couscous met gegrilde groenten, geitenkaas en wat amandelen? Steeds minder mensen kiezen standaard voor ‘traditioneel Nederlandse kost'. En ook lang niet bij iedereen staat er elke dag vlees op tafel. Bijna 90% van de Nederlanders eet regelmatig ten minste één dag in de week geen vlees. En 55% eet 3 dagen of meer geen vlees bij de warme maaltijd. Iedereen die een of meer dagen per week geen vlees eet, wordt vaak flexitarisch genoemd. Plantaardige voeding valt al niet meer weg te denken uit de supermarkt en ook in restaurants komt je steeds vaker plantaardige (of hip gezegd: plant-based 😉) alternatieven tegen. Denk bijvoorbeeld aan een cappuccino met plantaardige melk. 

Vegetariër, veganist, flexitariër... wat is het verschil?

Een flexitariër eet dus een of meer dagen per week vlees. Een vegetariër eet geen vlees en geen vis. Ook kun je veganist zijn, dan eet je helemaal geen dierlijke producten dus ook geen zuivel, kaas en eieren. Dit laatste vraag om wat extra aandacht, zeker als je zwanger bent. Eet je flexitarisch of vegetarisch dan kun je alle voedingsstoffen die je nodig hebt met gemak binnenkrijgen. Sterker nog: de Gezondheidsraad raadt al sinds 2015 aan om flexitarisch te eten. Denk bijvoorbeeld aan het vaker eten van groente en fruit, het vervangen van geraffineerde graanproducten door bruin of volkorenbrood of andere volkorenproducten, het eten van meer peulvruchten of noten en een beperktere consumptie van rood vlees (en met name bewerkt vlees).

Waarom zou je dierlijke producten laten staan?

Er zijn veel verschillende redenen waarom je minder of geen vlees meer zou eten. Bijvoorbeeld omdat het gezonder is, een meer plantaardige voeding bevat namelijk over het algemeen meer vezels, vitamines en mineralen. Een andere reden kan zijn dat je niet wilt dat er voor jouw eten dieren gedood worden. Ook laten veel mensen vlees vaker staan vanwege het milieu. Het is namelijk beter voor onze planeet als we met z’n allen minder vlees eten. Dierlijke producten belasten het milieu meer door meer broeikasgasuitstoot, land- en watergebruik dan plantaardige producten. Dat geldt vooral voor vlees (meer dan zuivel). In heel veel landen op de wereld wordt juist steeds meer vlees gegeten, voornamelijk omdat de wereldbevolking zo groeit. Er wordt dus wereldwijd heel wat van de aarde gevraagd. 

Ben je zwanger?

Flexitarisch en vegetarisch eten kan prima als je zwanger bent, maar er zijn wel een aantal extra aandachtspunten. Het is dan belangrijk voor je om de voedingsstoffen uit vlees (en vis) op een andere manier binnen te krijgen. Lees hier verder over meer plantaardig eten tijdens je zwangerschap. 

Flexitarisch ook voor de kids!

Kinderen kun je prima flexitarisch opvoeden. Kiezen voor een meer plantaardig eetpatroon is immers heel gezond. Een meer plantaardige voeding levert ook je kleintje vaak meer vitaminen, mineralen, vezels en meer gezonde onverzadigde vetten dan de gewone Hollandse aardappelen-groente-vlees-maaltijd 1,2. Als je je kinderen nu al vroeg laat wennen aan meer plantaardige hapjes dan leg je daarmee een goede basis voor het hele leven. Bovendien blijkt dat het vaak aanbieden van groenten in de eerste hapjes de acceptatie verhoogd. Lees hier meer over wat je moet weten over flexitarisch opvoeden van je kleintje.

Referenties

1 https://universiteitenvannederland.nl/SDG12/vrije-universiteit/index.html 
2 https://www.nieuwsvoordietisten.nl/flexitarische-en-vegetarische-voeding-meest-optimaal-voor-gezondheid-en-milieu/

KOAG/KAG-nr.379-0822-3479