Moedermelk en BIJVOEDEN

Als je borstvoeding geeft, weet je niet hoeveel je baby drinkt. Vertrouw erop dat je lichaam voldoende moedermelk gaat produceren. Ook als je baby de eerste dagen niet aankomt in gewicht. Dat hoort erbij. Bijvoeden is bijna nooit nodig.

Even afvallen hoort erbij

Een pasgeboren baby groeit heel hard. Net als de laatste weken in de baarmoeder gaat de snelle groei ook nu door. Maar niet de eerste dagen. De bevalling en de kennismaking met de buitenwereld kosten je kind veel energie. Bovendien moet je baby nu zichzelf warmhouden en zelf ademhalen. En dan huilt je baby ook nog af en toe. Dat kost allemaal energie. Dat zie je als je baby gewogen wordt: je kind komt niet meteen aan en kan zelfs wat afvallen. Dat is heel normaal. Maar na een paar dagen zit er meestal weer een stijgende lijn in het gewicht. De verloskundige of kraamverzorgende controleert daarom het gewicht van je baby en ook op het consultatiebureau wordt het gewicht van je baby bijgehouden de komende maanden (en jaren). 

Twijfel over voldoende borstvoeding

Als je baby niet aankomt, kun je daar flink onzeker van worden. Misschien vraag je je wel af of je wel genoeg moedermelk maakt. Geef het vooral de tijd en leg je baby wat vaker aan. Lees hier meer over het stimuleren van borstvoeding. Jullie moeten nog op elkaar ingespeeld raken. De melkproductie van een moeder is bijna altijd voldoende en past zich aan. Als je je baby goed aanlegt en voldoende rust neemt voor de voedingen komt het wel goed. Deel je onzekerheid ook altijd met je kraamverzorgende en verloskundige. Ook zijn er lactatiekundigen die je hierin kunnen ondersteunen.

Bijvoeden niet nodig

Probeer op jezelf en je lichaam te vertrouwen en geef geen andere voeding aan je baby als je borstvoeding geeft, tenzij de verloskundige of arts het adviseert. Dus geen flesvoeding, koemelk of water. Bijvoeden is niet nodig voor een gezonde baby. Het kan zelfs nadelig zijn omdat door bijvoeden je kind niet zelf leert vragen naar borstvoeding

Moedermelk is compleet: bijna dan

De melk die jij produceert bevat alles wat je baby nodig heeft. Op 2 vitamines na: vitamine K voor de eerste 12 weken en vitamine D. Daarom moet je deze vanaf week 1 extra geven. Lees er hier meer over.

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!