Overzicht

Blije bloem­kooltjes met aardappel­puree en gehakt­balletjes

Een oer-Hollands maaltje om van te smullen. Vanaf 12 maanden

Blije bloemkooltjes met aardappelpuree en gehaktballetjes
  • Hoofdgerecht
  • Bereidingstijd: 30 min
  • Vrij van kippenei-eiwit
  • Geen varkens vlees
  • Vrij van soja-eiwit
  • Vrij van gluten
ingrediënten bloemkool aardappelpuree gehaktballetjes

Ingrediënten

  • Voor 4 porties:
  • 1 kleine bloemkool ( +/- 600 gram)
  • 400 gram aardappelen
  • 200 gram rundergehakt
  • 2 eetlepels olie
  • 25 ml halfvolle melk
  • 20 ml handwarm water
  • Print recept

Wist je dat

...er naast de witte bloemkool ook oranje, groene en paarse varianten bestaan?

Charlotte, Voedingskundige

Nutricia Kindervoeding Service - Charlotte
100dh

Deze maaltijd heeft 100% de dagelijkse hoeveelheid groente.

Bereidingswijze

  1. Kook de aardappelen

    Schil de aardappelen en snijd deze in vier stukken.

    Was de stukken aardappelen in koud water en doe deze vervolgens in een kookpan.

    Vul de kookpan met koud water tot de aardappelen net onder water staan.

    Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.

    Draai de vlam laag en kook de aardappelen gaar in 20 minuten.

    Prik voor de zekerheid met een vork in de aardappelen om te voelen of deze goed gaar zijn.

    Giet de gare aardappelen af in een vergiet.

  2. Kook de bloemkool terwijl de aardappelen koken

    Spoel de bloemkool grondig af met koud water en verwijder verwelkte of beschadigde roosjes.

    Snijd de stengel van de bloemen op de plaats waar 'de takken naar de roosjes´ beginnen.

    Vind je de roosjes te groot? Snijd deze dan in de lengte doormidden.

    Doe de bloemkoolroosjes in een kookpan.

    Vul de kookpan met koud water tot de bloemkool net onder water staat.

    Zet de kookpan op hoog vuur en breng het water aan de kook.

    Draai de vlam laag en kook de bloemkool gaar in 8 minuten.

    Prik voor de zekerheid met een vork in een roosje bloemkool om te voelen of deze goed gaar is.

    Giet de gare bloemkool af in een vergiet.

  3. Bak vervolgens de rundergehaktballetjes

    Kneed het gehakt en maak er gehaktballetjes van.

    Zet een pan op middelhoog vuur en voeg de olijfolie toe.

    Bak de rundergehaktballetjes rondom in 15 minuten gaar.

  4. Bereid een jus in de koekenpan

    Haal de rundergehaktballetjes uit de koekenpan en bewaar ze op een bord.

    Voeg het water toe aan het bakvet dat in de pan is overgebleven.

    Breng het mengsel op een laag vuur aan de kook en meng het bakvet en het water totdat het een geheel geworden is.

  5. Aardappelen stampen

    Stamp de aardappelen aan, voeg vervolgens de melk toe en stamp het geheel tot een luchtige puree.

  6. Tafel dekken en opdienen

    Dek de tafel.

    Dien de bloemkooltjes, aardappelpuree en rundergehaktballetjes op een creatieve manier op en schep een lepel jus over de aardappelpuree.

Bloemkool, kalkoen en aardappel

Een gezond alternatief

Bloemkool, kalkoen en aardappel

Bekijk nu