Overzicht

Blije bloem­kooltjes met aardappel­puree en gehakt­balletjes

Een oer-Hollands maaltje om van te smullen

  • Hoofdgerecht
  • 30 min bereiden
  • Vrij van kippenei-eiwit
  • Geen varkensvlees
  • Vrij van soja-eiwit
  • Vrij van gluten

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 Bloemkool
  • 500 gram aardappelen
  • 350 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Halfvolle melk
  • 20 ml handwarm water

Wist je dat

...er naast de witte bloemkool ook oranje, groene en paarse varianten bestaan?

Leonie, Voedingskundige

Lees meer
Nutricia Kindervoeding Service

Deze maaltijd bevat 100% van de dagelijkse portie groente.

Bereidingswijze

Kook de aardappelen

Schil de aardappelen en snijd ze in vier stukken.

Was de aardappelen in koud water, doe ze in een pan en vul de pan met koud water tot de aardappelen net onder water staan.

Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.

Draai de vlam laag en kook de aardappelen gaar in 15 minuten.

Prik voor de zekerheid met een vork in de aardappelen om te voelen of ze goed gaar zijn.

Giet de gare aardappelen af in een vergiet.

Kook, terwijl de aardappelen koken, de bloemkool.

Spoel de bloemkool grondig af met koud water en verwijder verwelkte of beschadigde roosjes.

Snijd de stengel van de bloemen op de plaats waar 'de takken naar de roosjes┬┤ beginnen.

Vind je de bloem te groot? Snijd deze dan in de lengte doormidden.

Vul een pan met water.

Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.

Voeg de bloemkool toe, draai de vlam laag en kook de bloemkool ongeveer 8 minuten.

Prik voor de zekerheid met een vork in een roosje bloemkool om te voelen of ze goed gaar zijn.

Giet de gare bloemkool af in een vergiet.

koekenpan

Bak vervolgens de rundergehaktballetjes.

Kneed het gehakt en maak er gehaktballetjes van.

Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de olie toe.

Bak de rundergehaktballetjes rondom in 15 minuten gaar.

Bereid een jus in de koekenpan.

Haal de rundergehaktballetjes uit de koekenpan en bewaar ze op een bord.

Voeg het water toe aan het bakvet dat in de pan is overgebleven.

Breng het mengsel op een laag vuur aan de kook en meng het bakvet en het water totdat het een geheel geworden is.

Aardappelen stampen

Stamp de aardappelen aan, voeg vervolgens de melk toe en stamp het geheel tot een luchtige puree.

lepel_vork

Tafel dekken en opdienen

Dek de tafel.

Dien de bloemkooltjes, aardappelpuree en rundergehaktballetjes op een creatieve manier op en schep een lepel jus over de aardappelpuree.