Zwanger worden met behulp van een OVULATIETEST

Jullie zijn klaar voor de komst van een baby. Wil je weten wanneer je het meest vruchtbaar bent? Dan kun je een ovulatietest gebruiken.

De vruchtbare dagen

Vrouwen hebben per cyclus maar enkele dagen waarop ze vruchtbaar zijn. Dit zijn de dagen rond de ovulatie, een mooi woord voor de eisprong. Die vindt ongeveer 14 dagen voor je menstruatie plaats. Omdat de zaadcellen van de man een paar dagen kunnen blijven leven, ben je vanaf een paar dagen voor de ovulatie tot een paar uur na de ovulatie vruchtbaar. Wil je zwanger worden, dan is het dus belangrijk om te weten wanneer je ovuleert. Je kunt je ovulatie berekenen op basis van de duur van je cyclus en je laatste menstruatie, maar je kunt ook een ovulatietest gebruiken. Als jij en je partner in deze vruchtbare periode vrijen, is de kans op een zwangerschap het grootst.

Hoe werkt een ovulatietest?

Aan je eisprong is een hormoon gekoppeld: het luteïniserend hormoon (LH). Zodra je eisprong eraan zit te komen, zal de hoeveelheid van het luteïniserend hormoon flink stijgen. Dit wordt ook wel de LH-piek genoemd.
Omdat het luteïniserend hormoon via de urine wordt uitgescheiden, geeft een ovulatietest een positief resultaat als er sprake is van een LH-piek. Bij een positieve ovulatietest weet je zo dat je in je meest vruchtbare dagen zit. Dit is het moment waarop jij en je partner het beste kunnen vrijen voor de meeste kans op een zwangerschap.

Maar is een ovulatietest wel betrouwbaar?

Er is geen betere manier om je vruchtbare dagen te bepalen dan met een ovulatietest. De tests zijn bijzonder betrouwbaar en bij het juiste gebruik is met minstens 99% zekerheid vast te stellen op welke dagen je het best kan vrijen voor de meeste kans op een zwangerschap. Is de uitslag van de test positief? Dan mag je er vrijwel zeker van zijn dat je op dat moment het meest vruchtbaar bent.

Een ovulatietest gebruiken

De manier waarop je de ovulatietest gebruikt, hangt af van het merk waarvoor je hebt gekozen. Er zit altijd een duidelijke gebruiksaanwijzing bij de test, lees deze dan ook goed door.
De testen wijken onderling gelukkig niet heel erg af van de wijze van gebruik. De test bevat een staafje dat in de urine gehouden wordt. Hierbij kan je kiezen wat je prettiger vindt: het staafje tijdens het plassen in de urinestraal houden, of de urine opvangen in een schoon potje en daar het staafje in houden. Na enkele minuten zal de test aangeven of je vruchtbare dagen zijn begonnen.

Het beste moment om te starten met testen

Het heeft geen zin om meteen na je menstruatie al te gaan testen, omdat je ovulatie pas een tijd later plaatsvindt. Leer je eigen cyclus kennen om te weten wanneer je ongeveer kunt starten met testen. Een gemiddelde cyclus is 28 dagen, maar elk lichaam is natuurlijk anders.
Weet je wanneer je menstruatie eraan zit te komen? Begin dan ongeveer 17 dagen ervoor met testen. Je test iedere dag en bij voorkeur rond hetzelfde tijdstip. Zo mis je je LH-piek niet. Dat kan ook makkelijk gebeuren als je alleen zou tellen in plaats van te testen. Heb je een onregelmatige cyclus, bijvoorbeeld omdat je net bent gestopt met de pil? Dan kan het lastiger zijn om te bepalen wanneer je begint met testen. Begin met het bijhouden van je cyclus en ga dan uit van je kortste cyclus van de afgelopen periode. Ook hier begin je 17 dagen voor je verwachte menstruatie met testen. Zodra de test positief is of wanneer je weet dat je de ovulatie gemist hebt, stop je met testen.

Heeft een ovulatietest ook nadelen?

Voor sommige vrouwen zitten er enkele nadelen aan het gebruik van een ovulatietest, al zal niet iedereen deze ervaren. Voorbeelden hiervan zijn:

  • De prijs, zeker als je meerdere rondes nodig hebt om zwanger te raken
  • Geforceerd vrijen, omdat het door je vruchtbare dagen 'moet'
  • Het testen kan je leven een beetje gaan beheersen, omdat je erg gefocust bent op een positief resultaat
  • Minder zin in seks

Een ovulatietest kopen

De test koop je onder andere bij de supermarkt en apotheek. Je kan ze ook online bestellen. Je hebt geen doktersvoorschrift nodig.

Tips voor het gebruiken van een ovulatietest

  • Heb je een korte cyclus? Dan kan het beter zijn om twee keer per dag te testen. Zo mis je je LH-piek minder snel.
  • Probeer jezelf niet gek te maken. Je lichaam werkt nog altijd het beste als jij lekker ontspannen bent en geniet van een fijn seksleven.
  • Let op de prijs: duur is niet per se beter. De prijzen van de tests verschillen onderling enorm.

Heb je vragen of maak je je zorgen?

Wil je meer weten over je ovulatie, lukt het zwanger worden niet of maak je je zorgen? Neem dan altijd contact op met je huisarts. Die kan je verder helpen.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!