VLIEZEN GEBROKEN: alles wat je er over wilt weten

Daar sta je dan. Je voelt letterlijk nattigheid en denkt dat je vliezen gebroken zijn. Wat nu?

Wat zijn vliezen

Rond de baby in je buik zit vruchtwater en vliezen. Deze vliezen zitten vast aan de placenta, baarmoederwand en baarmoedermond. Het vruchtwater is er onder andere om je baby te beschermen. Zo heeft je baby in je buik geen last van stoten of duwen; het vruchtwater vangt al jouw bewegingen op. De vliezen zijn het omhulsel van dit vruchtwater. Ze zorgen er ook voor dat niets van buitenaf (zoals een infectie) bij je kleintje kan komen.

Zo herken je gebroken vliezen

Die bescherming is fijn en nodig, maar als je op het punt van bevallen staat, wil je baby ‘door die vliezen heen’ naar buiten. Soms breken de vliezen vlak voor je bevalling. Het breken van vliezen zelf voel je niet. Wel kun je merken dat je iets warms en nats tussen je benen voelt. Alsof je een klein beetje urine verliest terwijl je sport of lacht.

Dat vocht kan in kleine beetjes komen en misschien denk je in het begin niet eens aan gebroken vliezen en vruchtwater. Het kan ook sijpelen of misschien start het wel met een kleine golf. Tegen het einde van je zwangerschap heb je zo’n 2 liter vruchtwater bij je. Deze hoeveelheid komt er in ieder geval niet in 1 keer uit. Je baby houdt ook wat tegen omdat deze al voor de uitgang ligt.

Vruchtwater of urine?

Als je twijfelt of het urine of vruchtwater is dat je verliest – en je bent thuis – ruik er dan even aan. Vruchtwater heeft een wat zoetige geur. 

Helder vruchtwater?

Verlies je vruchtwater? Probeer dan wat van het vruchtwater op te vangen zodat je kunt kijken of het helder is. Wit, lichtroze, doorzichtig en met vlokjes is allemaal ‘helder’. Heeft het vruchtwater een kleur (groen, geel of bruin bijvoorbeeld) of vind je het lastig om het te beoordelen, dan is het advies om de verloskundige te bellen.

Als je vruchtwater niet helder is, heeft je baby er misschien in gepoept. Dat is een reden om in het ziekenhuis te bevallen zodat je kleintje extra gecontroleerd kan worden. Breken je vliezen ’s nachts en is het vruchtwater helder, dan hoef je niet te bellen en kun je gewoon proberen wat te slapen.

Moet je gaan liggen als je vliezen gebroken zijn?

Je kunt gewoon blijven rondlopen als de baby al is ingedaald. Als de vliezen zijn gebroken en bij de laatste controle was je baby nog niet ingedaald is het belangrijk dat je de verloskundige of gynaecoloog belt en gaat liggen. De kans is nu groter dat een handje, voetje of een stuk navelstreng langs het hoofdje naar buiten zakt. Als het hoofdje nog steeds niet is ingedaald na het breken van je vliezen, word je naar het ziekenhuis gebracht zodat je daar op de bevalling kunt wachten.

Start van de bevalling

Als je vliezen gebroken zijn, volgen de weeën meestal snel. Maar misschien heb jij net pech en komen je weeën niet op gang na het breken van de vliezen. Om infectiegevaar te voorkomen, wordt de bevalling dan na een tijdje ingeleid.

Vliezen gebroken, geen weeën?

Als je vliezen eenmaal gebroken zijn, begint ‘het grote wachten’. De bevalling verloopt meestal beter als deze vanzelf begint, vandaar dat er meestal eerst afgewacht wordt. Als je vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn zonder dat de bevalling op gang lijkt te komen, spreken we van langdurig gebroken vliezen. Na die 24 uur is de kans op een infectie groter. Daarom nemen de meeste ziekenhuizen zwangeren met gebroken vliezen na 24 uur op, maar misschien gaat jouw ziekenhuis er wel anders mee om en vragen ze je om dagelijks op controle te komen.

Als vliezen 24 uur gebroken zijn, vindt je bevalling sowieso plaats in het ziekenhuis. Meestal wordt ook via een kweekje van je vagina en een urinemonster gekeken of je een infectie hebt. Daarnaast worden jouw temperatuur en hartslag en de hartslag van je baby goed in de gaten gehouden.Als de bevalling niet op gang komt, wordt deze ingeleid.

Breken door de verloskundige of gynaecoloog

Lang niet altijd breken de vliezen vanzelf voordat de bevalling begint. Dat is bij slechts 10% van de bevallingen het geval. Vaak doet de verloskundige of gynaecoloog het tijdens de bevalling. Ook kan een verloskundige of gynaecoloog je vliezen breken als je overtijd bent. Je moet dan wel al een beetje ontsluiting hebben. Door het breken van de vliezen is de kans groot dat de bevalling op gang komt én de kans is kleiner dat weeën dan met behulp van een infuus opgewekt moeten worden.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders