Wat is een ZWANGERSCHAPS­MASKER en hoe laat je het verdwijnen?

Je bent prachtig zwanger, hebt een mooi rond buikje, voelt je gezond en stralend en plots… zie je bruine vlekken in je gezicht ontstaan. Met onze tips kun je proberen een zwangerschapsmasker te laten verdwijnen zodat jij heerlijk op je roze wolk kunt blijven zitten!

Wat is een zwangerschapsmasker?

Zo’n zeventig procent van de vrouwen krijgt met deze zwangerschapskwaal te maken: het zwangerschapsmasker. Dit is de naam van de vlekken die vooral op je voorhoofd, je jukbeenderen, je kin en rondom je ogen ontstaan tijdens je zwangerschap. Een enkele keer komt een zwangerschapsmasker ook voor op je armen of in je nek. Maak je geen zorgen: het krijgen van een zwangerschapsmasker is niet gevaarlijk of schadelijk voor je gezondheid of die van je baby. 

Wat zijn pigmentvlekken?

De vlekken die op je gezicht ontstaan zijn een vorm van hyperpigmentatie, net zoals wanneer je te lang in de zon hebt gezeten en je huid een bruine kleur krijgt. Bij mensen met een lichte huid ontstaan er bruine of grijsachtige vlekken, mensen met een donkere huid krijgen er juist lichte vlekken bij. 

Wat is de oorzaak van een zwangerschapsmasker?

Pigmentvlekken tijdens de zwangerschap worden veroorzaakt door hormonale schommelingen. Zo is het je misschien al opgevallen dat je tepels verkleurd zijn of heb je misschien een donkere lijn over je buik gekregen. Tijdens deze bijzondere periode veroorzaken de hormonen oestrogeen en progesteron ook vaak een teveel aan pigmentaanmaak in de huidcellen van het gezicht. Naast hormonale schommelingen speelt ook erfelijkheid een rol in het ontstaan van een zwangerschapsmasker. Als jouw moeder er last van had tijdens de zwangerschap, dan is er een grote kans dat jij er ook mee te kampen krijgt. Daarnaast kan het gebruik van de anticonceptiepil van invloed zijn op het al dan niet ontstaan van een zwangerschapsmasker. 

Wanneer ontstaat een zwangerschapsmasker?

De meeste vrouwen krijgen pas in het tweede of derde trimester van de zwangerschap te maken met deze ontsierende en onregelmatige vlekken. Heb je tijdens je eerste zwangerschap last gekregen van een zwangerschapsmasker? Dan worden de vlekken waarschijnlijk nog groter of donkerder tijdens een volgende zwangerschap. Probeer het ontstaan ervan dus zoveel mogelijk tegen te gaan. 

Hoe ga je een zwangerschapsmasker tegen?

Je kunt een zwangerschapsmasker proberen tegen te gaan door tijdens je zwangerschap en ook enkele maanden daarna de zon zoveel mogelijk te vermijden. Smeer je altijd goed in wanneer je naar buiten gaat, ook tijdens de winter wanneer de zon niet zo fel lijkt. Het best gebruik je een hoge zonnefactor. Draag een pet of een hoed als je langere tijd in de zon blijft en geef de voorkeur aan de schaduw. Ga absoluut niet onder de zonnebank tijdens je zwangerschap. Een dagcrème tegen pigmentvlekken is ook een optiegebruiken. 

Wat zijn de symptomen van een zwangerschapsmasker?

De vlekken die in je gezicht ontstaan hebben vaak onregelmatige vormen en kunnen van grootte verschillen. Behalve dat ze er niet zo mooi uitzien, heb je er in principe geen last van. 

Hoe behandel je een zwangerschapsmasker?

Om de vlekken te verminderen kun je gebruikmaken van een pigmentcrème. Of koop een goede concealer waarmee je de vlekken camoufleert. Goed nieuws: bij de meeste vrouwen verdwijnt het zwangerschapsmasker enkele maanden na de bevalling vanzelf en is verdere actie niet nodig. Zodra je hormonen weer volledig in balans zijn, zullen de vlekken lichter worden en uiteindelijk verdwijnen. Als de vlekken toch op lange termijn blijven aanhouden, breng dan een speciale peeling aan of denk eens na over lasertherapie. Hierbij wordt het bovenste laagje van je huid verwijderd. Raadpleeg voordien altijd je huisarts of een dermatoloog. 

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders