Nutricia voor jou
Emotie en relaties

Hoe je relatie verandert na de geboorte van je baby

De komst van je baby zet je leven nogal op z’n kop. Er verandert veel, ook in je relatie. Bijna alle aandacht gaat naar die kleine en wees eerlijk: het ouderschap is echt even wennen. En tussen al dat zorgen door, wil je je relatie natuurlijk ook goed houden.

Relatie na komst baby

Logisch dat je relatie nu even niet prio is. Je bent immers de hele dag (en nacht) druk met dat nieuwe kleine mannetje of vrouwtje in je leven. Je moet wennen aan je rol als ouder. Toch hoeft je relatie er niet onder te lijden.

Wat er verandert in je relatie

De tijd van jullie tweetjes alleen is voorgoed voorbij. Er is nu altijd iemand die bij jullie hoort. Dat is fijn en iets om van te genieten. Maar het brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee en kan zorgen geven. Je partner komt daardoor niet meer automatisch op de eerste plaats. Dat is voor iedereen wennen. Je baby heeft gewoon veel aandacht nodig, daar is niets aan te veranderen. De enigen die wat kunnen veranderen zijn jij en je partner.

Tips om je relatie sprankelend te houden

Blijf praten met elkaar!

Het is begrijpelijk dat je af en toe stress hebt of vermoeid bent en na een paar slapeloze nachten ga je sneller snauwen. Doe je best om niet alles op je partner af te reageren. Eventuele spanningen lopen minder hoog op, als jullie je gevoelens blijven delen. Blijf met elkaar praten, vooral ook over hoe je je voelt.

Doe de verzorging samen

Als je de verzorging van je baby alleen wilt doen, is de kans groot dat je partner zich buitengesloten voelt. Het is ook gewoon handig om het zorgen te delen. De luiers verschonen, het opstaan ‘s nachts, het badderen, maar ook de voedingen kun je verdelen (tenzij je borstvoeding geeft natuurlijk). Geef je partner ook een kans een band op te bouwen.

Maak tijd voor elkaar

Regel een oppas en ga romantisch uit eten. Kruip op de bank en spreek gezellig de dag door. Of zet wat hapjes op tafel, kijk een serie of film en duim dat jullie uk even niet wakker wordt. Of ga samen een stuk wandelen. Wat jullie doen maakt niet zoveel uit, als jullie maar aandacht voor elkaar hebben. Enne… probeer dan niet alleen over jullie uk te praten. Er is nog zoveel meer dat jullie bindt.
Is een oppas geen optie, neem de baby dan mee, maar zorg in elk geval dat jullie er allebei bij zijn. Samen genieten van kleine dingen is goed voor de band. En zodra de baby in slaap sukkelt kunnen jullie bijkletsen.

Maak tijd voor seks

Ook je seksleven kan veranderen. Alleen al omdat je moet herstellen van de bevalling. Maar ook vermoeidheid en druk bezig zijn met je baby is niet iets waardoor je meteen weer zin krijgt. Geef jezelf de tijd om te herstellen en te wennen aan de nieuwe situatie. Als er rust ontstaat in je dagelijkse leven komt de zin vanzelf wel weer. En als de zin in seks niet vanzelf komt? Bedenk hoe het voorheen was, en hoe fijn jullie het samen hadden. Laat die tijden herleven. Daar krijg je geen spijt van.

Geef elkaar complimenten

Jij doet heel veel nu maar je partner doet vast ook het een en ander. Kijk er eens met aandacht naar en laat merken dat je dat waardeert. Het is zo gemakkelijk om alles gewoon te accepteren. Beter is het om elkaar complimenten te geven en daarmee aan te geven dat je in elkaar geïnteresseerd bent. Super voor je relatie.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 2,5 maand

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Volg alle ontwikkelingen van je kindje dankzij onze wekelijkse nieuwsbrief en lees informatie die afgestemd is op jouw situatie en voorkeur!

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!