De OOG- HANDCOÖRDINATIE

Tussen de 6 en 9 maanden ontwikkelt de oog-handcoördinatie van je kindje zich razendsnel.

Oog-handcoördinatie bij baby’s van 6 tot 9 maanden

Tussen de 6 en 9 maanden ontwikkelt de oog-handcoördinatie van je kindje zich razendsnel. Het is ontzettend leuk om te zien hoe je kindje dat zelf ontdekt. Vanaf het moment dat je baby dingetjes kan vasthouden, gaat er een heel nieuwe wereld voor hem open. Tijd voor leuke spelletjes dus! En voor gezonde tussendoortjes. Daarmee leert hij niet alleen zijn handjes beter te gebruiken, hij vult er ook zijn energievoorraad mee aan. Want met zo veel ontwikkeling tegelijkertijd, verbruik je veel energie!

Leren en begrijpen van nieuwe vaardigheden

Je kindje groeit niet alleen; hij wordt ook steeds sterker. Zo sterk dat hij dingetjes kan oppakken en vasthouden. En omdat ook zijn hersenen zich volop ontwikkelen, leert hij ook dingen begrijpen. Hij begrijpt dat het leuk is om de dingen te kunnen grijpen die je graag wilt hebben. Op deze leeftijd zijn de handjes van je kindje hét gereedschap om te leren. Hij zit overal aan om te ontdekken wat het is. Links- of rechtshandig maakt nu nog helemaal niet uit.

Pas op voor grijpgrage vingertjes!

Rond 7 maanden krijgen de meeste kindjes handigheid in het oppakken van spulletjes, zoals speelgoed, zijn eten en eigenlijk alles waar hij met handjes bij kan. Let dus goed op je autosleutels of telefoon!

Alles wat je kindje oppakt, stopt hij waarschijnlijk in zijn mondje. Niet om op te eten, maar wel om goed te voelen wat het is, hoe het ruikt en hoe het smaakt. Daarom kun je hem nu best wat gezonde tussendoortjes geven, zoals stukjes brood (broodkorstjes).

Rond 9 maanden kan je kindje vast al heel veel met zijn handjes. Misschien kan hij al wijzen, dingetjes pakken, balletjes laten rollen en vormpjes maken met zijn vingertjes. Ook laat hij weten hoe blij hij is, bijvoorbeeld door in zijn handjes te klappen of wild rond te zwaaien.

Leuke spelletjes voor grijpgrage handjes

Van dagelijkse activiteiten kun je leuke spelletjes maken voor je kindje. Het stimuleert zijn oog-handcoördinatie.

  • Als je je kindje een speelgoedje geeft, houd het dan net iets te ver weg. Zo moet hij moeite doen om het te pakken;
  • Gezonde tussendoortjes in verschillende vormpjes zijn leuk speelgoed voor je kindje. En natuurlijk ook heel lekker;
  • Geef je kindje een lepel of tandenborstel. Laat zien wat je ermee kunt doen en hij doet het na;
  • Geef je kindje een bakje waar hij kleine speelgoedjes in kan stoppen en weer uit kan halen;
  • Er is speciaal speelgoed met blokjes die je kindje op vorm kan sorteren, maar ook puzzeltjes en kartonnen boekjes zijn erg leuk. 

Gezonde voeding draagt bij aan hersenontwikkeling

Al deze bijzondere en snelle ontwikkelingen kosten veel energie. Daar hoort gezonde voeding bij. Daarnaast ondersteunen voedingsmiddelen met veel ijzer en Omega-3-vetzuren zoals ALA de hersenontwikkeling van je kindje.