KIESKEURIGE ETERS

Je kindje heeft eten nodig om te groeien, maar eten zorgt voor meer dan alleen bouwstenen. Eten heeft ook een sociale functie: het geeft plezier en gezelligheid en het is lekker. Lijkt het er soms op dat jouw kieskeurige peuter niets lekker vindt? Wees gerust, deze fase gaat vanzelf weer voorbij.

Zet 10 peuters bij elkaar en grote kans dat 7 ervan een heleboel niet lekker vinden en minder goed eten. Bovendien kan een peuter de ene dag heel veel eten en de andere dag juist weinig tot niets. Het hoort er een beetje bij.

Kieskeurigheid en grillig eten hoort bij deze ontwikkelingsfase. Goed nieuws: het gaat vanzelf weer over. Beste aanpak: vrolijk blijven aan tafel en je kind juist nu vooral extra gezonde dingen aanbieden. Bekijk voor suggesties onze dagmenu's. Maak je je toch zorgen? Check dan of je kind goed blijft groeien, vrolijk is en voldoende plast. Als dat zo is, dan is er eigenlijk weinig aan de hand. 

9 weetjes over kieskeurige peuters

  1. Kieskeurigheid is heel normaal. Het hoort bij de ontwikkeling van je peuter. Het verdwijnt na verloop van tijd meestal weer vanzelf.
  2. Rond de 1,5 jaar ontwikkelen veel peuters een soort angst voor nieuwe voedingsmiddelen. Neofobie noemt men dat.
  3. Neofobie komt minder voor bij kinderen die bij het starten met de eerste hapjes/vast voedsel eten meer verschillende smaken hebben geprobeerd. 
  4. Samen eten met jou en met andere kinderen helpt om neofobie tegen te gaan. 
  5. Je kindje moet wennen aan smaken. Soms is wel 10-15 keer uitproberen nodig. 
  6. Je kindje eet minder als hij moe of afgeleid is. Eet daarom op tijd. Zorg dat de tv uit is, en het speelgoed opgeruimd als je samen aan tafel zit.  
  7. Je peuter voelt zelf redelijk goed aan hoeveel voedsel er nodig is, dat kan de ene dag meer zijn dan de andere dag.
  8. Veel drinken in de vorm van melk en vruchtensappen remt de eetlust. Geef 1 uur voor de maaltijd geen melk of vruchtensap meer. Een glaasje water kan wel. 
  9. Peuters ontdekken dat ze macht kunnen hebben door niet te eten. Maak geen strijd van het eten. Haal het bordje gewoon weg als iedereen klaar is met eten. 

De 16 beste tips voor kieskeurige eters

  1. Creëer een vast fruitmoment per dag, bijvoorbeeld rond koffietijd. Snijd fruit in stukjes en eet die gezellig samen met je kind. Je geeft het goede voorbeeld én het is ook goed voor jou!
  2. Geef groenten als tussendoortje! Als je ’s middags gaat koken, snij dan eerst wat rauwkost en geef je kind een schaaltje. Of stoom de groente kort even zodat de structuur iets zachter is. Lekker zijn bijvoorbeeld snoeptomaatjes, stukjes komkommer, worteltjes of reepjes paprika. En zo krijgt hij weer wat extra groenten binnen!
  3. Vind je kind het niet leuk als je iets nieuws op tafel zet? Ga door met nieuwe gerechten aanbieden, want na 7-10 keer proeven wordt zo’n nieuw gerecht vertrouwd en eet je kind het wél. Laat je grillige kleintje je er dus niet van weerhouden nieuwe gerechten te proberen.
  4. Soep is perfect voor grillige kleine etertjes, want je kunt het boordevol groenten stoppen! Maak soep van gepureerde groenten (zoals courgette, pompoen, broccoli, zoete aardappel) en geef een kopje bij de boterham. Ook een smoothie met extra groenten kan erg lekker zijn!
  5. Ijzer en vitamine D zijn aandachtspunten onder peuters. Geef je peuter eens een bekertje dreumesmelk of peutermelk. Recent onderzoek toont namelijk aan dat dreumesmelk, als onderdeel van een gezonde voeding, een positief effect heeft op de ijzer- en vitamine D-status van peuters.
  6. Neem je kind iedere dag mee naar buiten, bijvoorbeeld met boodschappen doen of naar de speelplaats in de buurt. Goed voor de ontwikkeling van de spieren én voor de aanmaak van vitamine D uit zonlicht.
  7. Eten is een sociaal gebeuren. Eet daarom met het gezin op vaste momenten en laat zien dat jijzelf ook geniet van lekker eten.
  8. Het is goed om te variëren met verschillende soorten drinken. Geef 2 bekertjes dreumesmelk of groeimelk per dag en voor de rest water of slappe thee, bijvoorbeeld thee met een fruitsmaakje. Of geef fruit in stukjes gesneden in plaats van als sap, zo krijgt je kind minder suiker en meer vezels binnen.
  9. Komt vis eten er niet altijd van? Stel een vaste visdag per week in, waarin je samen met je peuter naar de viswinkel gaat en jullie samen vis uitzoeken. Vis kan trouwens ook prima op de boterham, bijvoorbeeld plakjes zalm of geprakte makreel. Vis is goed voor je kleintje, want zo krijgt hij extra vetzuren en vitamine D binnen. Gezond!
  10. Veel kinderen vinden pap een lekker ontbijt. Met de Olvarit Acht granen 12+ in combinatie met Nutrilon Dreumesmelk bied je een ideaal en volwaardig ontbijt. Voeg eventueel wat fruit toe, dan wordt het extra gezond. Een vezelrijk ontbijt geeft verzadiging en zorgt daardoor voor een goede start van de dag.
  11. Geef op vaste momenten tussendoortjes en maak gezonde keuzes. Een stukje fruit of wat groenten zijn de perfecte tussendoortjes. Zo blijft er in dat kleine kindermaagje ruimte over voor de maaltijden! Pas ook op met dranken, die kunnen de eetlust ook bederven. Weet dat sommige dranken de eetlust kunnen bederven, vooral zoete dranken zoals drinkyoghurt, chocolademelk of vruchtensap. Geef in plaats daar van water of slappe thee, dan blijft er genoeg ruimte over voor groenten!
  12. Het is niet erg als je kind eens wat minder eet. Ga niet iets anders koken of iets anders aanbieden als het niet goed van de maaltijd heeft gegeten!
  13. Vlak voor de lunch of het avondeten even buiten spelen zorgt dat je kind trek krijgt.
  14. Een peuter heeft gezonde vetten nodig. Besmeer de boterhammen met margarine, geef wat jus over de aardappelen of wat olijfolie door de pastasaus.
  15. Een boterham met appelstroop, pindakaas of plakjes ei levert je peuter wat extra ijzer. Dit mineraal helpt je kleintje niet alleen om groot en sterk te worden, ijzer helpt bijvoorbeeld ook mee in de ontwikkeling van de hersenen. Je kunt trouwens ook groenten geven op brood. Dat kan bijvoorbeeld met plakjes tomaat of komkommer op brood, of met een zelfgemaakte spread met gepureerde groenten. Denk hierbij eens aan wortel, avocado of pompoen: erg lekker, ook voor jou!
  16. Geef de avondmaaltijd op tijd! Als je kind al moe is, zal het minder eetlust hebben.