Voeding

Kieskeurige eters

Je kindje heeft eten nodig om te groeien, maar eten zorgt voor meer dan alleen bouwstenen. Eten heeft ook een sociale functie: het geeft plezier en gezelligheid en het is lekker. Lijkt het er soms op dat jouw kieskeurige peuter niets lekker vindt? Wees gerust, deze fase gaat vanzelf weer voorbij.

Zet 10 peuters bij elkaar en grote kans dat 7 ervan een heleboel niet lekker vinden en minder goed eten. Bovendien kan een peuter de ene dag heel veel eten en de andere dag juist weinig tot niets. Het hoort er een beetje bij. 

Kieskeurigheid en grillig eten hoort bij deze ontwikkelingsfase. Goed nieuws: het gaat vanzelf weer over. Beste aanpak: vrolijk blijven aan tafel en je kind juist nu vooral extra gezonde dingen aanbieden. Bekijk voor suggesties onze dagmenu's. Maak je je toch zorgen? Check dan of je kind goed blijft groeien, vrolijk is en voldoende plast. Als dat zo is, dan is er eigenlijk weinig aan de hand. 

9 weetjes over kieskeurige peuters

1. Kieskeurigheid is heel normaal. Het hoort bij de ontwikkeling van je peuter. Het verdwijnt na verloop van tijd meestal weer vanzelf.
2. Rond de 1,5 jaar ontwikkelen veel peuters een soort angst voor nieuwe voedingsmiddelen. Neofobie noemt men dat.
3. Neofobie komt minder voor bij kinderen die bij het starten met de eerste hapjes/vast voedsel eten meer verschillende smaken hebben geprobeerd. 
4. Samen eten met jou en met andere kinderen helpt om neofobie tegen te gaan. 
5. Je kindje moet wennen aan smaken. Soms is wel 7-10 keer uitproberen nodig. 
6. Je kindje eet minder als hij moe of afgeleid is. Eet daarom op tijd. Zorg dat de tv uit is, en het speelgoed opgeruimd als je samen aan tafel zit.  
7. Je peuter voelt zelf redelijk goed aan hoeveel voedsel er nodig is, dat kan de ene dag meer zijn dan de andere dag.
8. Veel drinken in de vorm van melk en vruchtensappen remt de eetlust. Geef 1 uur voor de maaltijd geen melk of vruchtensap meer. Een glaasje water kan wel. 
9. Peuters ontdekken dat ze macht kunnen hebben door niet te eten. Maak geen strijd van het eten. Haal het bordje gewoon weg als iedereen klaar is met eten. 

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je peuter?

Lees meer over 13 maanden

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.