Als je kindje NIET WIL ETEN

Net nu je weet wat je kindje lekker vindt, is het ineens weer afgelopen. Hij weigert van alles en de maaltijd is een ramp.

Geen zin om te eten

Maak je geen zorgen, dit is een heel normale fase. Het hoort bij het opgroeien tot een persoontje met een eigen wil. Ongeveer de helft van de kinderen wordt op deze leeftijd een lastige eter, je bent dus zeker niet alleen. Het zal je bekend voorkomen: je maakt een warme maaltijd, maar je peuter heeft helemaal geen zin om te eten. Hij heeft, net als de andere gezinsleden, een drukke dag achter de rug en is behoorlijk moe. Je zou kunnen proberen om hem ’s middags al een warme maaltijd te geven als lunch. Dan kan hij ’s avonds een boterham of bordje pap eten.

Tips om beter te eten

Voor je kindje is de (warme) maaltijd, zo met z’n allen aan tafel, een mooi moment om z’n eigen wil te laten gelden. Dat is op dit drukke moment niet altijd even handig! Kijk eens of de 10 tips om je kindje beter te laten eten je verder helpen.

Maak groente lekker!

Veel kindjes van deze leeftijd hebben een hekel aan het eten van groente. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je kleintje nieuwe en andere groentesoorten te laten proberen. Maak bijvoorbeeld tomatensoep van verse tomaten, bleekselderij, ui en wortel. Met een staafmixer maak je er een gladde soep van waarin je kleintje geen groente kan vinden! 

Moeilijke eetfase overwinnen in 5 stappen

“Voedsel-Neofobie” is een term die je niet zo vaak hoort, maar het betekent dat je bang bent voor onbekend eten en daarom weigert, dit komt je vast bekend voor bij je kindje als het bepaalde eten nog niet (goed) kent. Het is dus heel normaal dat je kleintje dit doet.

Er wordt gedacht dat dit te maken heeft met een geëvolueerd overlevingsmechanisme dat kindjes hebben. Een soort oerinstinct, dat er heel vroeger voor zorgde dat ze bijvoorbeeld geen giftige planten aten. Dat je kindje dit oerinstinct nog heeft, blijkt uit zijn natuurlijke afkeer van eten met een bittere smaak van sommige groentesoorten. Het levert jou misschien frustratie en zorgen op, maar weet dat het een fase is. Met een de volgende tips en een beetje geduld help je je kleintje eroverheen!

Begrijp je peuter

Stap één in het overwinnen van neofobie is begrijpen dat ieder kind er anders mee omgaat. Sommige kindjes zijn heel terughoudend met nieuw eten, anderen willen eerst even proeven voordat ze besluiten of ze meer willen. Er zijn ook kinderen die meteen een nieuw hapje accepteren, terwijl een ander alles weigert wat maar nieuw is, gewoon omdat het vreemd ruikt of er onbekend uitziet.

Heb jij het idee dat je dreumes neofobie heeft? Geen zorgen! Het komt heel veel voor. Blijf in ieder geval geduldig en positief. Als je dat vasthoudt, zul je zien dat je kleintje snel gezond en gevarieerd eet. 

Geef niet toe

Stap twee is dat je het eten herkent dat je kindje misschien gaat weigeren. En dat je weet dat het verstandig is om niet toe te geven: geef je kindje niet alleen het eten dat hij lekker vindt!

De meeste kindjes weigeren vooral eten met een heel sterke of met een bittere smaak, zoals witlof en spruitjes. Natuurlijk hoeft je kindje niet alles lekker te vinden. Want jij lust ook niet alles, toch? Maar het is wel belangrijk dat je dreumes gevarieerd eet. En dat je een soort nieuwsgierigheid bij hem stimuleert die ervoor zorgt dat hij het leuk vindt om iets nieuws te proberen. 

Pak het op een positieve manier aan

Op een positieve manier nieuw eten bij je kindje introduceren, is stap drie. Laat je kindje de groente eens zien en voelen voordat je gaat koken. Zo krijgt hij er een vertrouwd gevoel bij.

Weigert je kindje het nieuwe eten voor de eerste keer? Geef dan vooral niet op maar blijf ook niet continu stimuleren. Probeer het een andere dag nog een keer. Want wist je dat kindjes eten soms 5 - 10 keer moeten proeven voordat ze ermee vertrouwd zijn en het graag willen eten?

Geef het goede voorbeeld

Stap vier is dat je het goede voorbeeld geeft. Ook op die manier help je jouw dreumes om nieuw eten te accepteren. Anderen nadoen? Dreumesen zijn er gek op! Volwassenen hebben een grote invloed op hun gedrag. Vooral mama! Als je kindje jou ziet genieten van bepaald eten, dan is de kans groot dat hij dat ook eens wil proeven. Het helpt dan ook als je tegelijk met je kindje eet en laat zien dat jij geniet van al dat heerlijke eten. Hoe vaker hij van jou ‘hmm, lekker’ hoort, hoe enthousiaster hij waarschijnlijk wordt.

Eet samen met andere kindjes

Nu je kindje wat ouder wordt, doet hij steeds meer sociale vaardigheden op en gaat hij meer observeren. Een mooie kans om zijn interesse in nieuw eten op te wekken! Het enige wat je hoeft te doen is goed plannen.

De laatste stap in de moeilijke eetfase is je kindje af en toe samen laat eten met andere kinderen. Als jouw dreumes andere kindjes ziet genieten van het eten dat hij altijd weigert, wordt hij enthousiast en neemt hij het gedrag van zijn vriendjes over. Volwassenen en andere kinderen zijn grote voorbeelden voor je dreumes, ook als het om eten gaat. Dus zij kunnen jouw kindje helpen om een vrolijke, gezonde eter te worden.