Emotie en relaties

Niet genieten van je zwangerschap

Ook al kijk je uit naar de geboorte van je kindje, niet elke zwangere vrouw heeft het even makkelijk.

Waarom vind ik mijn zwangerschap niet leuk?

Ondanks alle magazines waarin dolgelukkige aanstaande moeders te zien zijn, heeft niet iedereen een leuke zwangerschap. Je lichaam verandert en daardoor kun je je moe of misselijk voelen. Bovendien kun je last krijgen van je rug of andere minder fijne zwangerschapsverschijnselen. Voor sommige vrouwen is de zwangerschap iets wat je moet doorstaan in plaats van iets waar je van geniet. Zit je in je eerste trimester? Dan vind je het vast fijn om te horen dat de meeste zwangerschapskwaaltjes, zoals moeheid en misselijkheid, vaak verdwijnen in het tweede trimester.


Zet je zorgen op een rijtje

Tijdens je zwangerschap verandert er emotioneel en lichamelijk een heleboel. Je hormonen kunnen ervoor zorgen dat je emoties heftiger worden. Heb je je gevoelens niet onder controle? Of maak je je zorgen om je zwangerschap? Zet dan je zorgen op een rijtje. Als je weet waarover je je het meest druk maakt, dan kun je er ook aan werken.


Hoe zorg ik dat ik mezelf beter voel?

Een paar tips:


  • Praat over je gevoel met iemand bij wie je je op je gemak voelt en die je zorgen kan wegnemen. Dat kan een vriendin zijn of je partner, maar ook je moeder of je arts. Je zult merken dat praten oplucht en dat je zaken beter in perspectief kunt plaatsen. 
  • Luister naar je lichaam en neem rust als dat nodig is. Zorg dat je genoeg tijd voor jezelf hebt en doe dingen waar je blij van wordt. Ga bijvoorbeeld naar de bioscoop of neem een lekker warm bad.
  • Denk aan de leuke dingen die komen gaan. Als je straks voor het eerst je kindje in je armen hebt, dan verdwijnen de nare gevoelens vast naar de achtergrond. Je zwangerschap is niet altijd gemakkelijk, maar de meeste moeders zijn het erover eens: het is het allemaal waard!

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 26

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.