Nutricia voor jou
Voeding

Vitamine A: liever niet teveel

Extra vitamines slikken lijkt zo onschuldig. Maar dat is het niet altijd. Van vitamine A kun je namelijk gemakkelijk te veel binnenkrijgen. Van vitamine A heb je ook wat extra nodig, maar teveel kan schadelijk zijn voor de baby in je buik. Daarom zijn er richtlijnen opgesteld. Wel zo handig!

Waarvoor heb je vitamine A nodig?

Allereerst: je lichaam kan niet zonder vitamine A. Vitamine A is bijvoorbeeld belangrijk voor het gezichtsvermogen, voor celgroei en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Zorg dus dat je voldoende vitamine A binnenkrijgt. Als je zwanger bent, heb je zelfs wat meer nodig dan normaal: dagelijks 800 microgram vitamine A.

Te veel vitamine A

Als je teveel vitamine A binnenkrijgt, is de kans op aangeboren afwijkingen groter.
Met deze tips zorg je ervoor dat je niet teveel vitamine A binnenkrijgt:

  • Eet geen lever zoals varkenslever of kippenlevertjes
  • Beperk het gebruik van producten waar lever in zit zoals (smeer)leverworst en paté. Je kunt maximaal 1 boterham met dit beleg per dag nemen. Vegetarische paté bevat geen lever en kun je vaker nemen
  • Slik geen supplement met vitamine A. Wil je een multivitaminesupplement gebruiken nu je zwanger bent? Dat kan. Maar kies dan voor een supplement met bètacaroteen in plaats van vitamine A

Wat is bètacaroteen?

Bètacaroteen wordt ook wel pro-vitamine A genoemd. Je lichaam kan van bètacaroteen zelf vitamine A maken. Bètacaroteen geeft een oranje kleur aan bijvoorbeeld wortelen, mango en mandarijnen. Daar zit het dus veel in. Maar het zit ook in groene bladgroenten en koolsoorten.
Handig: je lichaam maakt alleen de hoeveelheid vitamine A uit bètacaroteen die het nodig heeft. Je kunt door veel bètacaroteen in je voeding dus niet teveel vitamine A binnenkrijgen. Een supplement met bètacaroteen kan dus ook geen kwaad.

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Volg alle ontwikkelingen van je kindje dankzij onze wekelijkse nieuwsbrief en lees informatie die afgestemd is op jouw situatie en voorkeur!