Alle baby informatie van A tot Z

Baby 7 maanden oud

De ontwikkeling van je baby is verbazingwekkend – iedere dag bouwt je kindje aan zijn toekomst. Daarbij gaat het niet alleen om het ontdekken van zijn omgeving, maar bijvoorbeeld ook om eten. Na 7 maanden wordt je baby steeds nieuwsgieriger en zie je hem elke dag veranderen.

De groei van je baby na 7 maanden

Na 7 maanden wegen jongens over het algemeen tussen 7,5 en 10 kg en zijn ze tussen 64,8 en 74 cm lang. Meisjes wegen tussen de 6,2 en 9,8 kg en in lengte zijn ze tussen de 63 en 73,3 cm. De schedelomtrek (hoofdomtrek) is tussen 42 en 47,5 cm bij jongens en tussen 41 en 46,1 cm bij meisjes (Bron: TNO).

De voeding na 7 maanden

Na 7 maanden eet je kleine groenten en een koolhydraatbron. Ook vis, vlees of een vegetarisch alternatief hiervoor staat op zijn menu. Je kunt dit schema gebruiken om de maaltijden van je baby te plannen.

Bijvoorbeeld: 

  • Geef je kindje 's morgens borstvoeding of bied een fles opvolgmelk van 200 ml aan.
  • Om je baby aan fruit te laten wennen, maak je een fruithapje. Een alternatief hiervoor is een klein potje Olvarit Bio appel-aardbei. Geef bij dit alles een bekertje of fles water.
  • Als avondeten kun je een warme maaltijd bereiden, die bestaat uit groenten en zetmeel (pasta, aardappelen, rijst, quinoa, griesmeel of bulgur). Voeg ook vlees, vis of een vleesvervanger toe. Wat dacht je van een puree van erwten en kalkoen met munt en avocado? Je kunt de kalkoen natuurlijk vervangen door een vegetarisch alternatief of vis.
  • Bied je baby voor het slapen gaan borstvoeding of 200 ml opvolgmelk aan.

Of bekijk ons voedingsschema voor baby's vanaf 6 maanden. Borstvoeding is en blijft nog steeds de beste voeding voor je baby. De hoeveelheid melk die je baby nodig heeft, hangt af van zijn lengte en gewicht.

De motoriek van je 7 maanden oude baby

Grove motoriek

Je baby begint nu zonder ondersteuning te zitten. Hij aarzelt daarbij niet om zijn handen te gebruiken om zelf te gaan zitten. Je baby probeert zelfstandiger dingen te ondernemen. Als je je kleine rechtop op zijn benen zet, dan begint hij al aan zijn eigen gewicht te wennen.

Hij vindt het leuk om alvast te oefenen met het zetten van zijn eerste stapjes. Als je baby op zijn buik ligt, begint hij nu ook te begrijpen dat zijn benen handig zijn bij het kruipen.

Fijne motoriek

Je kleine kan nu een voorwerp in de ene hand houden en met zijn andere hand pakken. Daar is hij tijden mee zoet. Uit een beker met twee handvatten leert hij zelfstandig drinken

Taal

Brabbelen doet je kleine steeds meer. Hij herhaalt vaak dezelfde lettergrepen die hij al kent. Toch is dit een nieuwe stap. Je baby bereidt zich langzaam voor om de eerste woordjes te zeggen. Je kan niet wachten tot hij ‘mama’ en ‘papa’ gaat zeggen.

Het slaapritme van je baby

Je kleine slaapt nu al een paar maanden door. Met 7 maanden is een gemiddelde van 10 tot 12 uur slaap per nacht heel normaal. De dutjes gedurende de dag beginnen geleidelijk korter te worden. Je merkt, dat je kindje tijdens elk van de drie dagelijkse dutjes gemiddeld 70 minuten slaapt. De ideale nachttemperatuur in de babykamer is niet hoger dan 20 °C. Op een thermometer lees je dat eenvoudig af. Alle kleine beetjes helpen om je kindje goed te laten slapen.

Je kindje slaapt het beste in zijn romper met een pyjama in een babyslaapzak. Een dekbed is nog niet zo veilig. Wil je meer weten over de ontwikkeling van het slaapritme van je baby? Je ontdekt het hier.

Spelletjes voor baby’s van 7 maanden

De zevende maand is voor je baby nog steeds een geweldig spannende ontdekkingsperiode.

  • Probeer in deze fase de zintuigen van je baby zoveel mogelijk te prikkelen.
  • Je zult merken dat je kleine op deze leeftijd erg veeleisend en nieuwsgierig is.
  • Laat hem spelen met dingen die zijn aandacht trekken. En bij zijn leeftijd passen. Zo is speelgoed dat bij het schudden geluid maakt bijzonder welkom.
  • Kiekeboe! Verstoppertje leren spelen vindt je kleintje heel leuk.
  • Wie is dat? Als je hem een spiegel voorhoudt, zal hij verbaasd zijn over zijn eigen spiegelbeeld.
  • Je merkt misschien dat je baby je vaak probeert te imiteren. Mime-spelletjes met de handen zijn daarom heel leuk.