BORSTONTSTEKING tijdens borstvoeding

Van een borstontsteking kun je behoorlijk ziek zijn. Daarnaast is het pijnlijk. Het liefst wil je een borstontsteking tijdens borstvoeding natuurlijk voorkomen. En dat kan. Ontstaan er toch pijnlijke rode plekken en krijg je koorts? Dan kun je met wat tips erger voorkomen.

Oorzaken borstontsteking

Een verstopte melkklier, stuwing, tepelkloven, het dragen van een voedingsbh en spruw kunnen ervoor zorgen dat je een borstontsteking krijgt. Ook is de kans op een borstontsteking groter als je baby je borst niet goed leegdrinkt en als jouw weerstand minder is. Vaak is een verstopt melkkanaaltje de boosdoener. Door de hogere druk in het kanaaltje kan er melk de rest van je borst in ‘lekken’. Je borst raakt daardoor geïrriteerd. 

Zo herken je een borstontsteking

Bij een borstontsteking heb je een of meerdere dikke, rode, pijnlijke en warme plekken op je borst. Als je een borstontsteking hebt voel je je ziek, en heb je meestal ook koorts. Daarnaast kan het pijnlijk zijn om borstvoeding te geven. De pijnlijke borst kan tijdelijk (wel enkele weken) minder melk aanmaken.

Borstontsteking voorkomen

Laat je baby je borsten altijd zo goed mogelijk leegdrinken en leg je kindje regelmatig aan. Ook kan het helpen om van positie te wisselen zodat alle melkkanaaltjes goed leeggedronken worden. Zorg verder dat je kleding en je bh niet te strak zitten en behandel kloofjes en spruw. Tepelkloven en spruw geven pijn bij het voeden. Als je daarom minder vaak of minder lang voedt, werk je een borstontsteking in de hand. Door een tepelkloof kunnen bacteriën je borst binnenkomen, waardoor een infectie kan ontstaan. Daarom is het belangrijk eventuele klachten te behandelen zodat jij ontspannen en rustig kunt blijven voeden.

Borstontsteking behandelen

Als je eenmaal een borstontsteking hebt, kunnen deze tips je helpen:

  • Leg je baby vaker aan.
  • Leg voor het geven van borstvoeding een warm washandje op je borst of neem een warme douche. Daardoor gaan de kanaaltjes beter openstaan.
  • Masseer je borsten voorzichtig tijdens het voeden door van de plekken naar je tepel te strijken.
  • Geef het liefst de pijnlijke borst eerst zodat de kans het grootst is dat die helemaal leeggedronken wordt. Lukt dit niet? Geef dan eerst de andere borst maar wissel zodra je de toeschietreflex hebt.
  • Weigert je baby de borst (omdat de melk iets anders kan smaken)? Kolf je borst dan leeg zodat er in ieder geval geen melk achterblijft.
  • Verschoon zoogcompressen na iedere voeding.
  • Stop niet met het geven van borstvoeding omdat dit de klachten juist kan verergeren.
  • Neem contact op met een lactatiekundige of arts als de klachten binnen 24 uur niet minder worden.

Goed om te weten: melk uit een ontstoken borst is niet schadelijk voor je baby.

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!