Wanneer gaat je baby LACHEN?

Dat allereerste glimlachje van je baby is een bijzonder moment. Wist je dat de indianen een ‘lachfeest’ organiseren voor hun kroost na de eerste glimlach? Wanneer gaat je baby lachen en kun je dit stimuleren?

Vanaf wanneer gaat je baby lachen?

De eerste onbewuste glimlach zie je bij je baby al na een paar dagen. Deze glimlach is nog heel klein en duurt kort. Als je baby een paar weken ouder is, glimlacht hij als reactie op jouw stem. Na drie maanden heeft hij een brede glimlach op zijn gezicht als je een liedje voor hem zingt. Vanaf zeven maanden wordt je kleine eenkenniger en bewaart hij zijn glimlach voor vertrouwde gezichten.

Verschillende soorten lachjes

In de baarmoeder oefent je baby gezichtsuitdrukkingen. Daar hoort lachen ook bij. Een paar dagen na de geboorte zie je al een lach op het gezicht van je baby verschijnen. Deze glimlach is een reflex. Net als andere reflexen waar je baby mee geboren wordt. Hij doet dit niet bewust. Deze glimlach zie je als je baby slaapt en ook als je hem kriebelt of tegen hem praat.

Zes weken na zijn geboorte zie je een echte lach verschijnen. Je baby lacht als je je hoofd dichtbij hem brengt. Als hij vier of vijf maanden oud is, hoor je de schaterlach door de kamer gaan. Als je kindje zes maanden is, bewaart hij zijn glimlach speciaal voor jou. Je kleine lacht naar mensen die hij graag en vaak ziet. Vanaf acht maanden begint je baby zijn gevoel voor humor te ontwikkelen.

Waarom lacht je baby?

Je baby gebruikt zijn lach om contact met je te maken. Van nature weet je kleine dat hij aandacht zal krijgen met zijn lach. Je baby ontwikkelt na ruim een half jaar gevoel voor humor. Hij lacht bijvoorbeeld als iets anders gaat dan hij had gedacht. Humor is een uitlaatklep voor emotie. Deze emotie kan ook te maken hebben met angst. Als jij kiekeboe met hem speelt, is je baby bang dat je weg bent. Kom je weer tevoorschijn, dan lacht hij van plezier en opluchting. Je baby lacht veel meer dan een volwassene.

Voor je baby gebeuren er veel onverwachte dingen op een dag, die een lach op zijn gezicht toveren. Je baby gebruikt humor als hij zich verveelt. Hij doet iets waarvan hij weet dat het niet mag en trekt zo met zijn humor de aandacht. Je baby schaterlacht als jij hem kietelt. Wij zijn hier als mens niet de enige in. Ook veel dieren vinden het heerlijk om gekieteld te worden.

Wat betekent dit voor de ontwikkeling?

Lachen heeft je baby niet geleerd, dit is aangeboren. Lachen is belangrijk voor de cognitieve ontwikkeling van je baby. Het levert een bijdrage aan de taalontwikkeling van je kleine. Ook is lachen van belang voor de sociaal emotionele ontwikkeling. De communicatiemiddelen van je kleine zijn beperkt. Hij gebruikt nog geen taal om duidelijk te maken dat er iets is. Communiceren doet hij wel door huilen en gezichtsuitdrukkingen.

Lacht je baby? Dan weet je dat hij zich prettig voelt. Met het lachen oefent hij zijn tong, lippen en mondspieren. Die heeft hij later nodig om te kunnen praten. Je baby lacht en jij reageert hierop. Deze uitwisseling van reacties is belangrijk bij het ontwikkelen van humor. Voor humor heeft je kleine een aantal cognitieve vaardigheden nodig. Je baby moet vaardigheden hebben op het gebied van taal en fantasie. En hij moet dingen op een andere manier kunnen bekijken. Hoe ouder kinderen worden, uit hoe meer lagen humor bestaat.

Hoe kan je het lachen van je baby stimuleren?

  • Je baby laten lachen doe je als hij uitgerust is en tevreden. Door veel naar je baby te lachen, stimuleer je zijn eigen lach. Je baby probeert jou namelijk na te doen.
  • Een papa of mama die lekker gek doet, vindt je baby ook heel leuk! Die rare geluiden en gekke bekken zorgen voor een glimlach op zijn gezicht.
  • Ook al verstaan jullie elkaar niet, een gesprek voeren met je baby is heel belangrijk. Ook dat stimuleert het lachen van je baby.
  • Wil je je baby horen schaterlachen? Kietelen en knuffelen zijn favoriet.

Vragen over het lachen van je baby?

Laat het lachen van je baby op zich wachten? Vraag je je af wanneer je baby lachen gaat en maak je je zorgen? Bij de huisarts kan je altijd terecht voor een afspraak. Ook het consultatiebureau beantwoordt graag al je vragen over het lachen van je baby.