Die vervelende VERMOEIDHEID: zo zorg je voor meer energie

Zwanger zijn is hard werken. Niet gek dus dat je soms zo moe bent. Heb je tijd voor een powernap in de middag? Even gaan liggen is een goed idee!

Moe aan het begin van je zwangerschap

Heel logisch dat je soms niet vooruit te branden bent. Er verandert nu namelijk veel in je lichaam en dat voel je. De aanmaak van je placenta kost veel energie en heeft in het begin van je zwangerschap voorrang. En ook – daar zijn ze weer – je hormonen doen een duit in het zakje. Zo kan het zwangerschapshormoon hCG vermoeidheid veroorzaken. Daarnaast zijn aan het begin van je zwangerschap je bloeddruk en bloedglucose vaak wat lager. Je bloeddruk kan dalen omdat er veel nieuwe bloedvaatjes (in organen en placenta) aangemaakt worden. De aanmaak van extra bloed gaat net iets minder snel dan de aanmaak van die vaatjes. Dus de druk in de vaten samen daalt. En je bloedsuiker is nu wat lager omdat de embryo nu vooral veel glucose vraagt. Er zit trouwens ook een voordeel aan de vermoeidheid in de eerste weken: voor veel vrouwen is dit het eerste teken van de zwangerschap.

Moe aan het einde van je zwangerschap

Veel vrouwen die zwanger zijn, voelen zich in het tweede trimester tiptop. Ze hebben energie voor 10, de groeiende buik zit nog niet echt in de weg. In het laatste trimester verandert dat allemaal weer. De vermoeidheid komt vaak weer terug. Nu vooral doordat je extra gewicht met je meedraagt, je ’s nachts waarschijnlijk wat vaker naar het toilet moet en je door bijvoorbeeld rugpijn, pijn in je bekken of met je bolle buik moeilijk een fijne slaaphouding kunt vinden. En lig je ’s nachts veel te piekeren over namen of dingen die je nog aan wilt schaffen? Ook niet echt bevorderlijk voor je nachtrust. En wie ’s nachts niet lekker slaapt, wordt moe wakker…

Meer energie

Wees lief voor jezelf en je baby en zorg dat je lichaam en je geest tot rust kunnen komen:

  • Je hoeft niet alles zelf te doen. Laat je partner, vrienden en familie je helpen.
  • Trakteer jezelf op een goed boek, ga online winkelen, neem een bad of kijk een film. Wat het ook is, doe dingen waardoor je ontspant.
  • Maak een wandeling in de frisse buitenlucht, dit zal je energie geven. Of ga naar yogalessen speciaal voor zwangere vrouwen. Even een momentje van rust voor jezelf.
  • Doe een middagdutje. Slaap 15-20 minuten en je bent weer helemaal opgekikkerd.
  • Probeer te ontspannen voordat je naar bed gaat. Laat op de avond nog bezig zijn met bijvoorbeeld een naam verzinnen, zorgt ervoor dat je er in bed ook nog aan denk en misschien gaat liggen piekeren.
  • Probeer eens op je zij te slapen met een klein kussentje tussen je knieën van je gebogen benen, met een kussentje onder je buik en eventueel een achter je rug voor steun.
  • Blijf in bed liggen als je niet in slaap kunt komen of ’s nachts wakker wordt. Zo krijgt je lichaam toch rust en word je niet helemaal klaarwakker. Dat is beter voor je bioritme.
  • Zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding. Dat geeft energie.
  • Zorg, bij een ijzertekort in je lichaam, voor voldoende ijzerrijke producten zoals vlees, noten, volkoren graanproducten en groene bladgroenten. Als je daarnaast bij iedere maaltijd iets met vitamine C neemt (zoals een stuk fruit, een glas vers sinaasappelsap of groenten) wordt het ijzer uit je eten beter opgenomen.
  • Beperk het eten van suikerrijke producten: ze geven je op korte termijn behoorlijk wat energie, maar zodra ze zijn uitgewerkt voel je je vermoeider dan daarvoor. Lees meer over gezond snacken.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders