Alles over jouw zwangerschap

Om je beter te helpen, vragen we jouw uitgerekende datum

Datum (formaat: jaar-maand-dag). De datum moet binnen de komende 40 weken liggen.
Ik weet de geboortedatum niet

Bereken uw verwachte uitgerekende datum en huidige week van de zwangerschap

Wat is de eerste dag van uw laatste menstruatiecyclus?

De datum moet binnen de afgelopen 9 maanden liggen.

Hoe lang is uw menstruatiecyclus?

Bereken uw verwachte uitgerekende datum

Je uitgerekende datum is:

8 april 2018

Je zit in de zwangerschapsweek

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

Je zit in de zwangerschapsweek

Want to stay up-to-date week by week?

Ik zit in een andere week van de zwangerschap

23 weken zwanger

Je baby blijft zich nog steeds ontwikkelen. Nu je 23 weken zwanger bent, bereidt hij zich al voor op het leven buiten jouw buik door te leren ademen. De huid van je baby wordt iets dikker en de talg- en zweetkliertjes beginnen te werken.

Je bent 23 weken zwanger

Je baby is nu ongeveer zo groot als een broccoli

Je baby-to-be is nu ongeveer zo groot als een stronkje broccoli: 28-29 cm. Je kindje blijft in deze periode oefenen met ademhalen en krijgt daardoor kleine hoeveelheden vruchtwater in de longen. Voelt hij de navelstreng, dan zal hij die zeker vastpakken. De huid van je baby is nog heel dun, maar wordt nu wel steeds dikker en sterker. Ook de talg- en zweetkliertjes beginnen te werken. Nu je 23 weken zwanger bent, is de kans groot dat je je baby voelt schoppen of zelfs hikken!

Je bent al over de helft van je zwangerschap! Gezond eten tijdens je zwangerschap blijft belangrijk: een essentiële voedingsstof die jij en je baby allebei nodig hebben, is calcium. Jij en je baby hebben calcium nodig voor sterke, gezonde botten en tanden. Tijdens je zwangerschap neemt je lichaam calcium beter op. Toch is het verstandig om voldoende calciumrijke producten op het menu te zetten. Als je voeding namelijk te weinig calcium bevat, haalt je kindje dit uit je botten. Zo krijgt hij waarschijnlijk voldoende calcium binnen, maar het gevaar voor jou is dat je botten brozer worden en je op latere leeftijd gemakkelijker iets breekt.

Calciumrijk eten en drinken

Calcium komt vooral voor in zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas. Strooi bijvoorbeeld eens wat blokjes kaas over een salade of neem een lekker zuiveltoetje. En wat dacht je van een zelfgemaakte kaassaus over de pasta? Halfvolle en magere zuivelproducten bevatten trouwens evenveel calcium als volle zuivelproducten. In brood, groenten, peulvruchten en aardappelen zit veel minder calcium dan in zuivelproducten, maar ze dragen wel bij aan je totale calciumvoorziening. Sommige ontbijtgranen zijn ook verrijkt met calcium. Lees hier meer over calcium tijdens je zwangerschap.

Gewichtstoename tijdens je zwangerschap

Aankomen tijdens je zwangerschap is heel normaal. Hoeveel je aankomt, verschilt per persoon. Gemiddeld is de gewichtstoename tijdens je zwangerschap 12 kilo. Na de bevalling ben je ongeveer 5 kilo kwijt. Hier gaan die kilo’s tijdens je zwangerschap heen:

  • Je baby: 3,5 kilo
  • Je baarmoeder: 1 kilo
  • Je placenta: 0,5 kilo
  • Extra bloed: 1,5 kilo
  • Je borsten: 0,5 kilo
  • Extra vetvoorraad: 3,0 kilo
  • Extra vocht: 2,0 kilo
  • Totaal: 12 kilo

Heb je het idee dat je te veel of juist te weinig aankomt? Bespreek dit dan met je verloskundige of huisarts.

Ook interessant in week 23: