nutricia-voor-jou-logo-125yrs

GROEIEND VRUCHTJE en kloppend hartje

Na de innesteling ontwikkelt het embryo zich steeds verder. Een paar cellen groeien in een mum van tijd uit tot een paar duizend cellen. En na een paar weken krijgt het embryo een kloppend hartje.

Een klein kikkervisje

Na vier weken bestaat het embryo uit een paar duizend cellen. Een deel van die cellen vormt de baby, het andere deel de placenta. Het embryo is dan nog niet veel groter dan een rijstkorreltje. Maar de ontwikkeling tot een baby’tje gaat snel. Zo begint na vijf weken het hartje al vorm te krijgen. En na zes weken gaat het kloppen, al moet het zich nog wel verder ontwikkelen. In deze fase lijkt het embryo op een klein kikkervisje van zo’n vijf millimeter groot. Het heeft een staartje en twee stompjes, die straks uitgroeien tot armpjes. Ook de oogjes worden zichtbaar aan de zijkant van het hoofdje, de borstkas wordt gevormd en de bloedsomloop begint al te werken.

Echografie

Als je ongeveer zes weken zwanger bent, kun je het hartje zien kloppen op een inwendige echografie. Je ziet dan een vruchtzakje met daarin het embryo met een klein knipperend stipje. In principe heb je vóór de zevende week geen echo’s, alleen als daar medische redenen voor zijn, zoals een ivf-behandeling.

Gezondheid en verzorging

Zaadje ontmoet eicel

Wat gebeurt er zodra het zaadje en eitje elkaar ontmoeten? Lees hier over de bevruchting, de innesteling en het zwangerschapshormoon hCG.

Lees meer

MELD JE AAN voor Nutricia voor jou

  • Bereken je uitgerekende datum en krijg inspiratie voor babynamen
  • Krijg wekelijks inzicht in de ontwikkeling van jouw baby met onze MUM app
  • Tips en advies van onze 24/7 beschikbare Kindervoeding service