Je BABY VOELEN IN DE BUIK: hoe, wat en wanneer?

De eerste schopjes, hikjes, pirouettes… Je kunt waarschijnlijk niet wachten om de baby moves te voelen. Maar wat voor gevoel is dat? Vanaf wanneer kun je het voelen? En wat als de baby ineens een stuk rustiger is dan normaal?

Eerste bewegingen

Je baby begint al met bewegen als hij nog maar 7 weken oud is. Stel je voor: zo groot als een bosbes en dan al bewegen! Bij 9 weken is je baby zo groot als een dadel maar toch kan het de armen en benen al los van het lichaam bewegen en ook de hik krijgen. Hier voel je waarschijnlijk nog helemaal niks van. Er is nog zoveel ruimte in al dat vruchtwater om hem heen. Het moment dat je het wel voelt, komt gemiddeld tussen 16 en 20 weken, maar sommige vrouwen voelen het kindje pas later. Als de placenta aan de voorkant van je buik ligt of je hebt veel vruchtwater, dan moet je iets langer geduld hebben.

Hoe voelt het?

Als je zwanger bent van je eerste kindje is het nog helemaal nieuw en heb je geen idee wat je moet voelen. Je voelt iets… maar was het een schopje of zijn je darmen aan het borrelen? Het gevoel is eigenlijk niet goed te omschrijven, omdat het met niets te vergelijken is. Sommige vrouwen spreken van belletjes, bubbeltjes of vlinders in hun buik. Maar als je eenmaal ‘iets’ heb gevoeld in je buik zal het snel duidelijk worden dat het je baby is die laat weten dat hij (of zij!) er is. Bij een tweede of volgende zwangerschap herken je het eerder, vaak rond 16 tot 18 weken. Bij het eerste gevoel weet je meteen weer: dit was het!

Steeds sterker

Na die eerste schopjes zal je je baby steeds vaker voelen. Je kleintje wordt tenslotte steeds groter en sterker en krijgt minder ruimte. De eerste weken is het alleen iets wat jij van binnen voelt, maar een week of 4 later kan je partner het ook voelen door de hand op je buik te leggen. Vaak hebben de baby’s de neiging om richting die hand te bewegen. Is het nog niet goed te voelen? Dan nog even geduld, de bewegingen worden vanzelf krachtiger. Zo krachtig zelfs dat het voor jou op een gegeven moment best pijnlijk kan worden als je kleine voetbal-ster een trap tegen je ribben uitdeelt of je mini-turner nog een rondje draait.

Hoe vaak moet je de baby voelen bewegen?

Vanaf week 28 voel je je baby over het algemeen meerdere keren per dag. Maar dit is bij iedereen verschillend. Sommige baby’s zijn heel actief en die voel je dus vaak, andere baby’s doen het wat rustiger aan met hier en daar een schop. Het ligt ook aan je houding; als je ligt voel je je kind beter dan wanneer je zit of staat. De baby houdt zich vaak rustig als jij druk bent. Op het moment dat je ontspant of na je werk op de bank ploft, dan denkt hij of zij ”Actie!”. Ieder kind heeft zo zijn eigen momenten waar op het actief is. Je leert het dagprogramma snel genoeg kennen.

Wanneer beweegt een kind te weinig?

Hoe veel een kind beweegt, verschilt per kind en per fase van de zwangerschap. Als je baby wat minder ruimte krijgt, zal het ook minder gaan bewegen. Maar jij zelf kent je baby en zijn of haar vaste ‘fitnessmomentjes’ het best. Op een gegeven moment weet je ook hoe je beweging kunt uitlokken, bijvoorbeeld als je zachtjes op een bepaalde plek in je buik drukt. Voel je je kind minder dan normaal? Neem dan even de tijd om goed te voelen. Ga rustig liggen en probeer contact te maken met je baby. En luister vooral naar je intuïtie. Als je je zorgen maakt, bel dan naar je verloskundige of gynaecoloog om het te checken.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!