Ontwikkeling

Baby voelen in de buik

In de eerste weken van je zwangerschap is het bestaan van een baby in je buik nog maar moeilijk voor te stellen.

Je baby voelen in je buik

In de eerste weken van je zwangerschap is het bestaan van een baby in je buik nog maar moeilijk voor te stellen. Je kindje is nog heel klein en heeft nog veel ruimte om te bewegen. Maar dan opeens voel je iets. Het lijkt alsof je een heleboel kleine vlindertjes in je buik, plopjes of luchtbelletjes in je buik hebt. Voel je je baby in je buik of zijn het je darmen?


De eerste bewegingen

Niets is zo bijzonder als de eerste bewegingen van je baby voelen in je buik. De meeste vrouwen voelen rond week 16-20 het eerste schopje. Een bijzonder moment, het eerste echte contact met je kindje.


Het kan ook dat jij de baby al eerder of iets later voelt. Maak je niet ongerust als de eerste bewegingen wat later voelbaar zijn. Als je placenta aan de voorkant ligt, dus achter je navel, dan kan het wat langer duren voordat je de eerste bewegingen van je baby voelt. Ook als je veel vruchtwater hebt kan het eerste schopje even op zich laten wachten. Maar naarmate de kleine groeit zal het bewegen steeds duidelijker worden.


Bewegingen van week tot week

Je kindje beweegt al vroeg, maar dat kan je ‘helaas’ nog niet voelen. Rond de 7-8 weken begint hij of zij te bewegen. Bij 9 weken kan je baby al hikken, slikken of zuigen. Dit is ook de periode waarin je kindje zijn of haar armen en benen los van het lichaampje kan bewegen. Vanaf week 11 kan je baby gapen.


Week 24 -28


Soms heeft je kindje de hik. Dit voelt als kleine samentrekkingen. Je zult het gelijk herkennen als het zover is. Ook kan je je baby opeens voelen schrikken van een knal of een ander hard en onverwachts geluid.


Week 29-31


Het wordt steeds krapper voor je baby in je buik. De schopjes voelen niet meer aan als lieve vlindertjes of kleine plopjes, maar worden steeds krachtiger.


Week 32-36


Tot ongeveer week 36 heeft je baby nog de ruimte zich in een andere positie te draaien. Daarna kan worden gesteld dat de baby de definitieve ligging heeft aangenomen.


Week 36-40


De baby krijgt steeds minder ruimte. Dit merk je misschien door minder wilde bewegingen.


Hoeveel moet je kindje bewegen?

Baby’s zijn ’s avonds als je op bed ligt meestal het actiefst. Wanneer je actief bent wieg je je baby in slaap. Dit is trouwens bij iedere zwangerschap anders, het ene kindje beweegt meer dan het andere kindje en ook kan het zo zijn dat je het tijdens de ene zwangerschap beter voelt dan bij de andere. Ook de de periode waarin je je bevind heeft invloed op de beweegbaarheid van je kindje. Hoe verder je bent in je zwangerschap hoe minder je beweging je zult voelen, maar als ze bewegen is het een heel hard en sterk gevoel. Dat is logisch je baby heeft namelijk steeds minder ruimte om zich te bewegen.Neem bij twijfel altijd contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 18

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.