Voeding

Aankomen tijdens je zwangerschap

​Aankomen tijdens je zwangerschap is heel normaal en logisch, want er groeit een baby in je buik en je lichaam past zich hierop aan.

Gewichtstoename tijdens je zwangerschap

Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap tien tot dertien kilo aan. Na de bevalling ben je meteen ongeveer vijf kilo kwijt en in de moederschapsverlof verlies je nog eens ongeveer vier kilo. De overige kilo's zijn je reserve voor de periode dat je borstvoeding geeft.
In de onderstaande tabel zie je hoe de kilo’s van de gewichtstoename aan het eind van je zwangerschap verdeeld zijn: 

Baby: 3,5 kilo​
Baarmoeder: ​1,0 kilo
Placenta​: ​0,5 kilo
​Extra bloed: ​1,5 kilo
​Borsten: ​0,5 kilo
​Extra vetvoorraad: ​3,0 kilo
​Extra vocht: ​2,0 kilo
Totaal​: 12 kilo

Groei je voldoende?

Als je het idee hebt dat je te weinig groeit, is het verstandig om dit te bespreken met je verloskundige of arts. Die controleert dan of je kindje wel goed groeit. Er is geen direct verband tussen de groei van je baby en je eigen gewichtstoename, maar let er wel op dat je voldoende eet om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheden te komen."

Aankomen tijdens je zwangerschap

Het is belangrijk dat je voldoende aankomt als je zwanger bent, maar te veel aankomen tijdens je zwangerschap is niet gezond. Overgewicht vergroot de kans op een hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes en een vroeggeboorte. Bovendien neemt de kans op complicaties toe."

Afvallen tijdens je zwangerschap

Afvallen tijdens je zwangerschap is ook niet verstandig. Tijdens het afvallen komen er schadelijke stoffen uit je vetweefsel vrij, die bij je baby terecht kunnen komen. Bovendien kan afvallen ervoor zorgen dat het geboortegewicht van je baby afneemt en het brengt risico’s met zich mee voor je kindje. Als je een dieet volgt om af te vallen, krijgen jij en je baby niet de voedingsstoffen binnen die je kleintje hard nodig heeft voor een goede ontwikkeling. Eet daarom dus gezond en gevarieerd, dan krijgt je ongeboren baby alle vitamines en mineralen binnen die nodig zijn. Bovendien voorkom jij zo dat je onnodig aankomt. Klik hier voor tips over eten tijdens je zwangerschap."

Ondergewicht tijdens je zwangerschap

Als je ondergewicht hebt en je probeert zwanger te worden, is aankomen heel belangrijk. Het is namelijk niet alleen goed voor een gezondere zwangerschap, het kan je ook helpen om in verwachting te raken. Ben je al zwanger? Dan geeft je verloskundige of arts je advies over de gezondste manier om extra calorieën en voedingsstoffen aan je dieet toe te voegen en zo te zorgen voor een verantwoorde gewichtstoename tijdens je zwangerschap."

Nutricia Babyvoedinglijn

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Neem dan contact op met de Nutricia Babyvoeding lijn 0800-022 26 26. Onze voedingskundigen zijn 24/7 iedere dag gratis bereikbaar voor al je vragen.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 13