EETBUIEN tijdens de zwangerschap: van augurken tot ijs

Ontzettend trek in augurken, frikandel speciaal of ijs? Je bent niet de enige zwangere met zo’n onweerstaanbare drang naar een bepaald voedingsmiddel. Dit soort eetbuien komen vaak voor. Sterker nog: soms verlang je naar wel hele rare combinaties. Dus sta er niet van te kijken als je zin krijgt in bijvoorbeeld chocoladepasta met kaas of augurken met slagroom. Hoe komt het en wat doe je eraan?

Het zijn je hormonen

Die rare drang naar bepaalde voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap ligt waarschijnlijk aan je hormonen. Door de verandering in je lichaam kan het ook zijn dat dingen die je nooit lustte, je nu opeens wel goed smaken. En andersom staan sommige voedingsmiddelen je opeens tegen. Feit is dat je smaak erg kan veranderen in deze periode. Hoe precies is nog niet helemaal duidelijk, maar de veranderende hormoonhuishouding heeft ermee te maken. Er is ook onderzoek dat laat zien dat die trek zou kunnen komen door tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Dat je lichaam dan via de trek aangeeft aan welke voedingsstof je behoefte hebt. Maar ook dit is nog onvoldoende onderzocht.  

Veranderde geur

Niet alleen je smaak verandert, ook je geur. Je voelt je misschien soms een echte speurneus: je ruikt nu echt alles heel goed. Dat kan heel lekker zijn maar ook vervelend omdat je er misselijk van wordt. Denk aan de geur van gebakken vis of vlees of van koffie. Zelfs de parfum of aftershave van je partner kan een vlaag van misselijkheid veroorzaken. Je versterkte reukvermogen komt eveneens door de veranderde hormonen in je lijf. Waarschijnlijk zorgen de hormonen voor het verwijden van de bloedvaten in je neus. En daardoor ruik je beter. 

Al gehoord van pica?

Natuurlijk kun je het beste niet al te vaak toegeven aan een rare eetbui. Vervelender is het als je last hebt van trek in dingen die normaal niet eetbaar zijn. Dat komt namelijk ook voor. Deze trek in niet-eetbare dingen noemt men pica. Het lijkt erop dat pica tijdens de zwangerschap ontstaat door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, voornamelijk ijzer. Toch is de reactie van je lichaam hierop een beetje vreemd, want in de dingen die men bij pica eet zit meestal geen ijzer. Hoe het precies werkt is nog niet bekend. Heb je last van zo’n rare eetdrang, meld dit dan bij je verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Er kan dan in elk geval bloed geprikt worden om te kijken of je een tekort hebt aan een bepaalde voedingsstof, die de rare trek eventueel kan verklaren. 

Zijn cravings erg?

Als je af en toe een eetbui hebt, dan hoeft dit geen probleem te zijn. Zolang het tenminste om gewoon eetbare zaken gaat. Het wordt wel een probleem als je door de eetbuien heel eenzijdig gaat eten. Bijvoorbeeld omdat je door de eetbuien geen trek meer hebt in je gewone maaltijden. Of als je door de eetbuien zoveel eet, dat je meer aankomt dan nodig is tijdens je zwangerschap. Vertel het aan je verloskundige, gynaecoloog of huisarts als je vaak last hebt van eetbuien. Hou ook goed in de gaten wat je nu nodig hebt en wat normaal is aan gewichtstoename.

Voorkom eetbuien

Over het algemeen kun je eetbuien proberen te voorkomen door te zorgen dat je gedurende de dag voldoende eet. Sla geen maaltijden over en neem regelmatig een gezond tussendoortje. Meer over gezond snacken tijdens de zwangerschap en voorbeelden daarvan vind je hier. Het is belangrijk om te zorgen voor een gezond voedingspatroon nu je zwanger bent.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!